Στη Σιγκαπούρη αντί του Νταβός θα διεξαχθεί το επόμενο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Στη Σιγκαπούρη αντί του Νταβός θα διεξαχθεί το επόμενο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) θα διεξαχθεί στη Σιγκαπούρη τον Μάιο του 2021, αντί της Ελβετίας καθώς η χώρα της Ασίας κρίθηκε ως «η καλύτερη επιλογή» για να εγγυηθούν την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Με την πανδημία Covid-19, οι διοργανωτές του φόρουμ, όπου συναντώνται συνήθως σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής και της οικονομίας στο χιονοδρομικό θέρετρο του Νταβός, είχαν ήδη μεταθέσει την ημερομηνία, στις 13 έως 16 Μαΐου και όχι τον Ιανουάριο, ως είθισται, αλλά και τον τόπο διεξαγωγής του, στις όχθες της λίμνης Λουκέρνης. 

Τελικά, αποφάσισαν να οργανώσουν το φόρουμ σε άλλη χώρα εκτός της Ελβετίας, για δεύτερη φορά μονάχα στην ιστορία του. Το 2002 το φόρουμ είχε διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη, ως ένδειξη αλληλεγγύης, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Για την πόλη του Νταβός, η ακύρωση αυτή είναι ένα πλήγμα επειδή τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα ξενοδοχεία θα χάσουν έναν σημαντικό αριθμό επισκεπτών.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαιντ Γκάλεν, εκτιμά ότι η σύνοδος του 2017 απέφερε περί των 60 εκατ. ελβετικών φράγκων (66 εκατ. δολάρια) σε έσοδα, για την οικονομία του Νταβός και περίπου 2 εκατ. φράγκα σε φορολογικά έσοδα.

Στην εκδήλωση θα συζητηθούν οι προκλήσεις της ανάκαμψης μετά το οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία, επισημαίνουν οι διοργανωτές της σε ένα δελτίο τύπου.

«Μια παγκόσμια σύνοδος υπευθύνων λήψης αποφάσεων είναι κρίσιμης σημασίας για να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να ανακάμψουμε μαζί» δήλωσε ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Εκτός από τη συνάντηση με φυσική παρουσία, η διεύθυνση του Φόρουμ αναφέρει πως θα διοργανώσει «την εβδομάδα της 25ης Ιανουαρίου» «εικονικούς διαλόγους υψηλού επιπέδου στη διάρκεια των οποίων οι παγκόσμιοι ηγέτες θα μπορούν να μοιραστούν τις απόψεις τους για τον κόσμο του 2021».

Οι διοργανωτές της σημαντικής αυτής εκδήλωσης διαβεβαιώνουν ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα επιστρέψει στο Νταβός το 2022.