Στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ - Δεν χειροκρότησε ο Δ. Παπαδημούλης

Στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ - Δεν χειροκρότησε ο Δ. Παπαδημούλης

Το Βραβείο Ζαχάρωφ απονέμεται από το Ευρωκοινοβούλιο και τιμά τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ευρωβουλή κατηγορεί το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Nicolas Maduro ότι έχει περιορίσει συστηματικά το κράτος δικαίου και τη συνταγματική τάξη.

Σύμφωνα πάντως με το iefimerida.gr αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως αρκετοί ευρωβουλευτές της Αριστεράς δεν βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα της βράβευσης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης όσες φορές οι ευρωβουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι να χειροκροτήσουν, εκείνος παρέμενε καθισμένος χωρίς να χειροκροτήσει (όπως διακρίνεται στη φωτογραφία δεξιά). Μάλιστα, αρκετοί ευρωβουλευτές των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων αμέσως μετά επέκριναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη στάση των ευρωβουλευτών της Αριστεράς να απέχουν από την τελετή, χαρακτηρίζοντάς την «μποϊκοτάζ».

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωβουλή υποστηρίζει ότι από τις αρχές του έτους περισσότεροι από 130 αντιφρονούντες έχουν δολοφονηθεί στη Βενεζουέλα, και περισσότεροι από 500 έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα. Ανάμεσα στους κρατούμενους βρίσκονται επιφανείς αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί.

Η Ευρωβουλή κατηγορεί το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Nicolas Maduro ότι έχει περιορίσει συστηματικά το κράτος δικαίου και τη συνταγματική τάξη.

«Το Βραβείο Ζαχάρωφ έχει μεγάλο νόημα για εμάς, όχι μόνο διότι έχουμε περάσει χρόνια αγώνων. Το πιο σημαντικό είναι ότι νιώθουμε ότι υπάρχει πραγματική κατανόηση για αυτά που συμβαίνουν στη Βενεζουέλα», είπε ο πρόεδρος της βενεζουελανής Βουλής Julio Borges.

Φωτογραφία: APImages