Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία

Πυρετός προετοιμασιών επικρατεί για τη διεξαγωγή των συλλαλητηρίων που διοργανώνει αύριο, 6 Ιουνίου, η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας σε 15 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, Μιχάλης Πατσίκας, κάλεσε τους πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους για το ζήτημα της Μακεδονίας.

«Μόνο με τις ελληνικές σημαίας θα διοργανώσουμε αύριο σε 15 πόλεις της Β.Ελλάδας ειρηνικές συγκεντρώσεις προκειμένου να καταστήσουμε σαφές ότι καμία ονομασία των Σκοπίων που θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία” δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. Είναι καιρός να καταλάβουν οι πολιτικοί μας ότι ελληνικός λαός έχει πάρει τις αποφάσεις του και απαιτεί την εφαρμογή τους», τόνισε ο κ. Πατσίκας.

Στο μεταξύ την πεποίθησή του ότι δεν υπάρχει ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό, αλλά είναι θέμα ημερών να λυθεί το ζήτημα, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε πως οι καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων αντελήφθη τις πολιτικές δυσκολίες που συνοδεύουν την σχεδιαζόμενη συμφωνία και «αναστοχάστηκε».

«Κάθε ηγέτης αναστοχάζεται όταν πρέπει να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις» σημείωσε ο ΥΠΕΞ, που πρόσθεσε ότι έχει αισιοδοξία αλλά ξεκαθάρισε ότι μέχρι να πέσουν οι υπογραφές είναι καλύτερο να μην λέμε τίποτα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύτηκε σε κανένα σημείο, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική υπήρξε ενεργητική, δημοκρατική με πρωτοβουλίες. 

Απέφυγε να αποκαλύψει το επικρατέστερο όνομα, όμως ξεκαθάρισε πως οι προτάσεις που έχουν προκριθεί στην τελική φάση των διαβουλεύσεων είναι το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».