Στην τελική ευθεία το σχέδιο «Ελευθερία» - Πώς θα κλείνουμε ραντεβού για τον εμβολιασμό

Στην τελική ευθεία το σχέδιο «Ελευθερία» - Πώς θα κλείνουμε ραντεβού για τον εμβολιασμό

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο «Ελευθερία» για τους μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, με τις προετοιμασίες στα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη αλλά και το Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την εφοδιαστική αλυσίδα, να είναι πυρετώδεις

Ηδη βρίσκεται σε λειτουργία η πλατφόρμα, emvolio.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να αντλούν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά και να κλείνουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. 

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ την ίδια ημερομηνία θα κάνει το εμβόλιο και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε κατά την συνάντηση του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις 26 Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας οι πρώτες, 9.000 δόσεις εμβολίων, ενώ έως το τέλος Μαρτίου θα έχουν παραληφθεί συνολικά 1.265.550 δόσεις. Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, θα ακολουθήσουν οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που διαμένουν σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας ή κλειστές δομές χρόνιων πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα και στη συνέχεια οι άνω των 85 ετών, οι άνω των 75 κ.ο.κ.

Στόχος, να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μπορεί να αλλάξει την προτεραιότητα ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα είναι διαθέσιμες.

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού για το εμβόλιο

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα  η πλατφόρμα emvolio.gov.gr μέσω της οποία θα μπορεί να κλείσει κανείς ραντεβού για το εμβόλιο. Από την πλατφόρμα οι πολίτες θα μπορούν να πληροφορούνται όλα όσα έχουν να κάνουν με τον εμβολιασμό. 

Οι εμβολιασμοί ομάδων του γενικού πληθυσμού ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2021. Για την ομαλή εφαρμογή αυτής της διαδικασίας θα ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

- Σύμφωνα με τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα προκύψει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης μία ενιαία λίστα δικαιούχων του εμβολίου. Οι δικαιούχοι αυτοί προ-κατανέμονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τη φορολογική τους διεύθυνση, η οποία είναι η πλέον επικαιροποιημένη και τα ραντεβού τους προ-κρατούνται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες.

Επομένως, όλα τα ραντεβού θα προκύψουν πριν ακόμα αρχίσει ο εμβολιασμός και θα οριστικοποιούνται μόνο όταν ο δικαιούχος επιβεβαιώσει την παρουσία του. Ο πολίτης, εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα sms/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

- Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά μέσω της ειδικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα και το σύστημα θα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

- Επιπλέον, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να επικοινωνούν με τηλεφωνικό κέντρο, και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και ταυτοποιητικά τους στοιχεία να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν ενώ τέλος, εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη.