Στην τελική προεκλογική ευθεία H. Clinton και D. Trump

Στην τελική προεκλογική ευθεία H. Clinton και D. Trump

Ο Donald Trump, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και η Hillary Clinton, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, μπήκαν από χθες στην τελική προεκλογική ευθεία για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 8 Νοεμβρίου, μεταφέροντας το πολιτικό ενδιαφέρον στο Οχάιο.

Πολιτική σημασία

Οι δύο υποψήφιοι αναφέρθηκαν ο καθένας για τους δικούς του λόγους στην “επιθετική” στάση που τηρούν εναντίον τους τα αμερικανικά ΜΜΕ στη διάρκεια συνεντεύξεων μέσα στα ιδιωτικά αεροσκάφη τους. Για τη Hillary Clinton, ήταν η πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι πολιτικοί αναλυτές σημείωσαν ότι τα αεροσκάφη των δύο υποψηφίων ήταν παρκαρισμένα σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων στο αεροδρόμιο του Κλίβελαντ, σηματοδοτώντας την πολιτική σημασία που έχει η πολιτεία του Οχάιο για τα προεκλογικά επιτελεία, αλλά και για τον καθορισμό του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

Το Οχάιο, συμπεριλαμβάνεται στις τέσσερις πολιτείες οι οποίες δε μπορεί να θεωρηθούν ότι ελέγχονται παραδοσιακά από το ένα ή το άλλο πολιτικό στρατόπεδο, ενώ η σημασία του θα είναι καθοριστική για την ψήφο στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, που θα κρίνει τον τελικό νικητή των προεδρικών εκλογών. Οι άλλες τρεις πολιτείες είναι η Φλόριντα, η Πενσιλβάνια, αλλά και η Βιρτζίνια.

Ανατροπή...

Το ηθικό στην προεκλογική εκστρατεία του Donald Trump έχει ενισχυθεί αποφασιστικά μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που τον τοποθετούν σε πιο ανταγωνιστική θέση έναντι της Hillary Clinton. Η τελευταία δημοσκόπηση (Reuters-Ipsos) έδωσε στον Trump ποσοστό αποδοχής 40% έναντι 39%, τερματίζοντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, την περίοδο που άρχισε αμέσως μετά τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου των Δημοκρατικών τον Ιούλιο και χαρακτηρίστηκε από την αύξηση του ποσοστού της υποψηφίας των Δημοκρατικών, στις δημοσκοπήσεις. Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν το ποσοστό της Clinton να μειώνεται.

“Νομίζω ότι είχαμε ένα μεγαλειώδη μήνα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Trump. Η Clinton διατηρεί την πολιτική δυναμική για μία νίκη στις εκλογές, ενώ η προεκλογική εκστρατεία του Trump δίνει έμφαση στην αύξηση του ποσοστού του στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται σε παναμερικανικό επίπεδο. Οι άνθρωποι του Trump υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή δηλώνει ότι ο Trump αυξάνει την επιρροή του μεταξύ των ψηφοφόρων στις πολιτείες που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σκληρή αναμέτρηση

Η Clinton εμφανίστηκε δημόσια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η εμφάνισή της αυτή, έγινε λίγες ημέρες μετά τη συλλογή των οικονομικών δωρεών από πλούσιους δωρητές πίσω από κλειστές πόρτες. Η ίδια δηλώνει πως ήξερε πάντα ότι η προεκλογική αυτή εκστρατεία θα διεξαχθεί με μικρή διαφορά στα ποσοστά των δύο υποψηφίων. “Θα πρέπει να δουλέψουμε γρήγορα και σκληρά προκειμένου να κερδίσουμε. Πάντα πίστευα ότι αυτός ο προεκλογικός αγώνας θα είναι δύσκολος και για το λόγο αυτό, δεν ανησυχώ, αλλά δουλεύω”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Clinton.

Με ύφος νικητή

Ο Trump από την πλευρά του μίλησε με ύφος νικητή σε υποστηρικτές του, που είχαν στήσει ένα ομοίωμα του τείχους που έχει εξαγγείλει ότι θα κτίσει στα σύνορα με το Μεξικό. “Αυτή είναι μία απίστευτη υποδοχή!” Δήλωσε σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των υποστηρικτών του. Προηγουμένως είχε μιλήσει στους δημοσιογράφους στο ιδιωτικό του αεροσκάφος, τονίζοντας ότι η προσπάθειά του θα επικεντρωθεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, προκειμένου ν'' αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των εργαζομένων της μεσαίας τάξης. Ήταν η πρώτη συνέντευξη που έδωσε ο Trump, από την εκλογή του για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων. Ο ίδιος προσπάθησε τις δύο προηγούμενες εβδομάδες να ξεκαθαρίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Στην αρχή, εμφανίστηκε περισσότερο διαλλακτικός, ενώ στη συνέχεια, σκλήρυνε και πάλι τη θέση του, υποστηρίζοντας ότι όσοι μετανάστες βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ, θα πρέπει ν'' ακολουθήσουν την οδό της νομιμοποίησης, υπό την εφαρμογή μέτρων άμεσου συνοριακού ελέγχου. “Αυτό που με απασχολεί είναι δημιουργία θέσεων εργασίας,” τόνισε τις θέσεις μου για το μεταναστευτικό, ο κόσμος πλέον τις γνωρίζει.

Παράλληλα, ο Trump έδωσε έμφαση στη συμμετοχή του στις τρεις τηλεμαχίες που έχουν προγραμματιστεί τερματίζοντας τη φημολογία για ενδεχόμενη αποχή του. Η πρώτη από αυτές, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Οι φίλοι να παροτρύνουν φίλους...

Η Clinton από την πλευρά της, έκανε μία στάση σε μια μπυραρία στο Κλίβελαντ, όπου και παρότρυνε όλους να την ψηφίσουν. “Οι φίλοι να μην αφήσουν τους φίλους τους να ψηφίσουν για τον Trump”, δήλωσε με νόημα, καθώς ο εορτασμός της Ημέρας της Εργασίας στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί παραδοσιακά την έναρξη του τελευταίου κύκλου του γενικού προεκλογικού αγώνα για τους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών. Η Clinton σχολίασε τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Trump στο αεροσκάφος του: “Τώρα έχουμε αυτό με το αεροπλάνο. Ο Trump προσκάλεσε τους δημοσιογράφους κι όπως μαθαίνω απάντησε σε μερικές ερωτήσεις”.

Ο Trump αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νομιμοποίησης των παράνομων μεταναστών

Πραγματοποιώντας μία νέα στροφή από τις αρχικές εξαγγελίες του για το μεταναστευτικό πρόβλημα των ΗΠΑ, ο Donald Trump στη διάρκεια συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους στο ιδιωτικό αεροσκάφος του και καθώς πετούσε προς το Οχάιο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νομιμοποίησης των εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση την υλοποίησης νομικής διαδικασίας συνοριακού ελέγχου.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι τμήματα της κεντρικής ομιλίας που έκανε για το μεταναστευτικό την προηγούμενη εβδομάδα στο Φοίνιξ της Αριζόνα παρερμηνεύτηκαν, τονίζοντας ότι έχει αμβλύνει τις αρχικές θέσεις του, σε κάποιο βαθμό.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος τόνισε ότι προτού αποφασίσει για το πως θα χειριστεί τα εκατομμύρια των παράνομων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ και σέβονται την αμερικανική νομοθεσία, συνεισφέροντας την οικονομική ευημερία της αμερικανικής κοινωνίας, θέλει να διώξει τα εγκληματικά στοιχεία όπως οι έμποροι των ναρκωτικών, προχωρώντας στην κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Οι παράνομοι μετανάστες που επιθυμούν να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να ακολουθήσουν όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Ωστόσο, οι υποθέσεις αυτών που θα μείνουν πίσω θα εξεταστούν μέχρι ενός σημείου. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νομιμοποίησης αυτής της ομάδας, ο Trump δεν το απέκλεισε. “Θα λάβουμε την απόφαση αυτή στο μέλλον. Η απόφαση μπορεί να ληφθεί. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνει είναι να βγουν έξω τα κακοποιά στοιχεία, τα μέλη των συμμοριών. Αυτοί όλοι έξω. Θα ασφαλίσουμε τα σύνορα. Θα σταματήσουμε την εισροή ναρκωτικών. Θα κατασκευάζουμε το τείχος. Το χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε τα ναρκωτικά”, τόνισε ο ίδιος.

Η δημοσκοπική ανάκαμψη του Trump και η χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της Clinton

Η δημοσκοπική ανάκαμψη του Donald Trump στις δημοσκοπήσεις ακολουθεί την πρόσληψη νέας ηγετικής ομάδας στην προεκλογική του εκστρατεία, με τον ίδιο να προσπαθεί να συμμορφωθεί περισσότερο με το τυπικό των προεκλογικών εμφανίσεων που ακολουθούν οι προεδρικοί υποψήφιοι στις ΗΠΑ.

Η προεκλογική του εκστρατεία αξιολογεί ως “θετική” την προηγούμενη εβδομάδα, που χαρακτηρίστηκε από τη σύντομη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Trump στο Μεξικό, την επίσκεψή του σε μια εκκλησία Αφροαμερικανών στο Ντιτρόιτ, αλλά και την ομιλία του με κεντρικό θέμα τη μεταναστευτική πολιτική του, που ακολούθησε την επίσκεψή του στο Μεξικό. Η ομιλία αυτή χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως “επιστροφή” του Trump στις αρχικές σκληρές προεκλογικές του εξαγγελίες, ενώ προκάλεσε τριβές στις σχέσεις του με τους ισπανόφωνους, που τον υποστηρίζουν. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι αυτοί, που αποφάσισαν να τηρήσουν αποστάσεις από τις θέσεις που παίρνει η προεκλογική του εκστρατεία.

Από την πλευρά του, ο Jason Miller, σύμβουλος του Trump, δηλώνει ότι το αυξημένο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις, αποτελεί απόδειξη ότι η προεκλογική εκστρατεία του Trump κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. “Είναι ουσιαστικό ν'' ακολουθείς την τάση της προεκλογικής εκστρατείας. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Hillary Clinton είναι ότι δεν υπάρχει θετική ροή πληροφοριών για την προεκλογική της εκστρατεία”, τονίζει ο Miller.

Από την άλλη μεριά, η Clinton εμφανίστηκε σε ελάχιστες προεκλογικές εκδηλώσεις στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, καθώς συμμετείχε σε εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων για την προεκλογική της εκστρατεία, σε παραθεριστικές περιοχές των ΗΠΑ, στο Λος Άντζελες, αλλά και στην περιοχή ανάπτυξης υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας (Silicon Valley). Η προεκλογική της εκστρατεία ανακοίνωσε ότι συγκεντρώθηκε ποσό 143 εκατ. δολαρίων, το μήνα Αύγουστο, τόσο για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής της εκστρατείας, όσο και για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Σε προεκλογικό πολιτικό επίπεδο, η ίδια και η προεκλογική της εκστρατεία βρίσκεται σε θέση άμυνας, τόσο για το θέμα της διαχείρισης των προσωπικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων της, όταν ήταν στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, όσο και για το ζήτημα που έχει προκύψει για το ενδεχόμενο του ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιότητας που έχει ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της συμμετοχής της στο Ίδρυμα Clinton.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια