Στήριξη ΕΕ σε ΗΠΑ: «Να δοθεί απάντηση στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία»

Στήριξη ΕΕ σε ΗΠΑ: «Να δοθεί απάντηση στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία»

Τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα στη Συρία δείχνουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα απέναντι στις βαρβαρικές χημικές επιθέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, λίγες ώρες μετά την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά της αεροπορικής βάσης των δυνάμεων της Δαμασκού στη βόρεια Συρία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεργασθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τερματισμό της βαρβαρότητας στην Συρία, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Donald Tusk.

Ο Jean-Claude Juncker δήλωσε σήμερα ότι «πρέπει να δοθεί απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, αφού ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump διέταξε πυραυλική επίθεση εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης που η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως έχει χρησιμοποιηθεί για τέτοιες επιθέσεις.

«Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την ΕΕ πως αυτά τα πλήγματα ήταν περιορισμένα και η επιδίωξη ήταν να αποτραπούν περαιτέρω ωμότητες με χημικά όπλα», ανέφερε ο Juncker στη δήλωσή του.

«Πρέπει να δοθεί απάντηση στην επανειλημμένη χρήση τέτοιων όπλων», τόνισε προσθέτοντας πως «κατανοεί» τις προσπάθειες για να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις. «Υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων και τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων».

Οι Βρυξέλλες δηλώνουν πως κατανοούν τον στόχο των αμερικανικών πληγμάτων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα πως με τις πυραυλικές επιδρομές τους εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης, οι ΗΠΑ είχαν την «κατανοητή πρόθεση» να προλάβουν περισσότερες χημικές επιθέσεις, αλλά υπογράμμισε πως μια λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να τερματισθεί η σύγκρουση.

«Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση πως ... εξαπέλυσαν μια επιδρομή στο αεροδρόμιο Σαϊράτ στη Συρία με την κατανοητή πρόθεση να προλάβουν και να αποτρέψουν τη διάδοση και τη χρήση θανάσιμων χημικών όπλων», δήλωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Federica Mogherini για λογαριασμό των 28 χωρών μελών της Ένωσης.

«Οι ΗΠΑ μας ενημέρωσαν επίσης ότι αυτές οι επιδρομές είναι περιορισμένες και επικεντρώνονται στην πρόληψη και την αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων ... Όσοι βρεθούν υπεύθυνοι θα πρέπει να τιμωρηθούν μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς