Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές - Εκτός διαδικασίας για πρώτη φορά η ΑΣΟΕΕ

Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές - Εκτός διαδικασίας για πρώτη φορά η ΑΣΟΕΕ

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι φοιτητές της χώρας για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους. Οι κάλπες έχουν στηθεί από τις 7 το πρωί και οι φοιτητές μπορούν να ψηφίζουν στις σχολές τους έως και τις 7 το απόγευμα, έχοντας μαζί τους το φοιτητικό τους πάσο. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ, με εξαίρεση την ΑΣΟΕΕ, η διαδικασία των φοιτητικών εκλογών διεξάγεται ομαλά σε όλη την Ελλάδα. Η συμμετοχή μέχρι στιγμής κρίνεται ικανοποιητική, δεδομένου ότι παραδοσιακά η προσέλευση αυξάνει σημαντικά μετά το μεσημέρι.

Αν και προς το παρόν δεν είναι ασφαλές να γίνουν προγνωστικά, ο αριθμός των ψηφισάντων πιθανολογείται ότι θα παραμείνει σταθερός, με μικρή ανοδική τάση, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. 

Οι κάλπες θα ξεκινήσουν να κλείνουν σταδιακά στις 19.00. Τα πρώτα αποτελέσματα στις σχολές με μικρό αριθμό φοιτητών αναμένεται να ανακοινωθούν περίπου στις 21.30, ενώ μια αρκετά σαφής εικόνα θα υπάρχει γύρω στα μεσάνυχτα. Η ενσωμάτωση των μεγάλων σχολών θα σας αποσταλεί το πρωί, με τα τελικά αποτελέσματα.

 

Υπό τον φόβο των επεισοδίων η πρώην ΑΣΟΕΕ θα είναι απούσα από την εκλογική διαδικασία για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Την ίδια ώρα, επεισοδιακή ήταν η εκλογική διαδικασία για τη Νομική Αθηνών, αφού από τη μία η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καλεί τους φοιτητές να προσέλθουν στις κάλπες που έχουν στηθεί στην Αίγλη Ζαππείου και από την άλλη, κυρίως αριστερές παρατάξεις αντιδρούν καθώς επιθυμούν να παραμείνουν στο κτίριο της οδού Σίνα.

«Στη Νομική Αθηνών η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ πρότεινε και υλοποιεί τη διεξαγωγή των φετινών φοιτητικών εκλογών στο Ζάππειο. Το κατειλημμένο κυλικείο της σχολής έχει γίνει πολλές φορές ορμητήριο των παραβατικών, οι οποίοι εδώ και μέρες απειλούσαν τόσο φοιτητές όσο και την όλη διαδικασία. Οι φοιτητές δεν εκβιαζόμαστε, δεν υποκύπτουμε στις πιέσεις των παραβατικών και των πολιτικών τους φίλων, δεν δεχόμαστε να ψηφίζουμε υπό το κράτος των απειλών τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της νωρίτερα η ΟΝΝΕΔ. 

Σημειώνεται πως χαρακτηριστικό και της φετινής διαδικασίας είναι ότι δεν υπάρχει ενιαίο όργανο επιφορτισμένο με την καταμέτρηση των ψήφων, οπότε η κάθε παράταξη θα εκδώσει τα δικά της αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι εκείνη που διεκδικεί την πανελλαδική πρωτιά για 32η φορά. 

Επίσης όπως κάθε χρόνο, δε λείπει η ανησυχία που προκαλεί ο φόβος επεισοδίων. Ήδη, χθες, Τρίτη, στη Θεσσαλονίκη στελέχη της ΔΑΠ έγιναν στόχος επίθεσης στη Σχολή Θετικών Επιστημών, την Πολυτεχνική και τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως κατήγγειλε η παράταξη. 

Βέβαιος για την πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εμφανίστηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης, με ανάρτησή του στο twitter. 

«Για άλλη μια χρονιά, οι φασίστες που θεωρούν τσιφλίκι τους τα ελληνικά πανεπιστήμια απέδειξαν την αλλεργία που τους προκαλούν οι εκλογές και κάθε δημοκρατική διαδικασία. Δυστυχώς για αυτούς, την απάντηση προς τους θρασύδειλους κουκουλοφόρους τη δίνουν κάθε χρόνο και θα τη δώσουν και οι φοιτητές προσερχόμενοι μαζικά στις κάλπες των φοιτητικών εκλογών σε όλη την Ελλάδα. Καλούμε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα να αναλογιστεί και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του προστατεύοντας τόσο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών, όσο και τις αρχαιρεσίες για την εκπροσώπησή τους», ανέφερε η φοιτητική παράταξη σε σχετική ανακοίνωση. 

Οι παρατάξεις που πανελλαδικά κατέθεσαν υποψηφιότητες είναι οι ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, η Πανελλαδική Κίνηση Σπουδαστών (ΠΑΣΠ), η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ), η Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία (ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ - ΑΡΔΗΝ) και το Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Συμμετέχουν επίσης ανεξάρτητες κινήσεις και μεμονωμένες δυνάμεις. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ