Στο 40% έφτασε το ποσοστό Ε. Macron στους Γάλλους κάτοικους εξωτερικού

Στο 40% έφτασε το ποσοστό Ε. Macron στους Γάλλους κάτοικους εξωτερικού

Η ψήφος των Γάλλων που ζουν στο εξωτερικό είναι πολλή διαφορετική από εκείνη που ζουν στη χώρα. Ενώ στο «εξάγωνο» ο Emmanuel Macron απέσπασε ποσοστό 24% στο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στην αλλοδαπή ο υποψήφιος του «Εμπρός!» κατήγαγε νίκη με ποσοστό 40%! Ακολουθεί ο Francois Fillon με 26%, ο Jean-Luc Melenchon με 16% και ο Bienoit Hamon με ποσοστό 7%.

Οι Γάλλοι που ζουν στο εξωτερικό αντιπροσωπεύουν το 1% των ψήφων, ενώ όλες οι χώρες δεν είναι ίδιες. Το μεγαλύτερο ποσοστό γάλλων ψηφοφόρων βρίσκεται στην Ελβετία, με περίπου 66.000 ψήφους. Ακολουθούν το Βέλγιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες με περίπου 45 χιλιάδες ψήφους η κάθε μία.

Χαμηλά στην κατάταξη βρίσκεται η Λιβύη στην οποία καταμετρήθηκαν επτά ψήφοι:τρεις για τον Francois Fillon, τρεις για τον Bienoit Hamon και μία για τον Jean-Luc Melenchon.

Ο Emmanuel Macron απέσπασε τις περισσότερες ψήφους στη Γερμανία, με 56% και 42.588 ψήφους. Ακολουθούν οι Fillon με 16% και Melenchon με 12%. Επίσης πολύ υψηλά ποσοστά απέσπασε ο Macron σε ΗΠΑ με 51,13%, και Κίνα με 43,66%.

Ο Francois Fillon απέσπασε τα καλύτερα ποσοστά στη Μέση Ανατολή, τον Λίβανο, το Ισραήλ και τη Συρία με το ποσοστό-ρεκόρ του 74% από τις 43 ψήφους της χώρας αυτής που βρίσκεται εδώ και έξι χρόνια σε πόλεμο. Ο πλησιέστερος αντίπαλός του Emmanuel Macron έρχεται αρκετά πίσω, με 14% των ψήφων.

Ο Jean-Luc Melenchon «χτύπησε οροφή» στην Μοζαμβίκη με 34% ακολουθούμενος κατά πόδας από τον Emmanuel Macron με 33%. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Bienoit Hamon έρχεται τρίτος με 16% των ψήφων.

Η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen απέσπασε το μεγαλύτερο ποσοστό στο Τζιμπουτί, με ποσοστό 27% των 1.415 ψήφων. Ακολουθούν Melenchon με 26% και Macron με 20%.

Επίσης, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Λαϊκής Ενωσης Francois Asselineau ξεπέρασε τον μέσο όρο στην Λιθουανία όπου εξασφάλισε το 7% των ψήφων.

Στην Ελλάδα τέλος, σε σύνολο 2.965 ψήφων, ο Macron απέσπασε το 34,13%, ο Fillon το 20,20%, ο Melenchon το 25,70%, ο Hamon το 5,80% και η Marine Le Pen το 8,53%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ