Στο 40% επαναφέρει η κυβέρνηση το ακατάσχετο της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων

Στο 40% επαναφέρει η κυβέρνηση το ακατάσχετο της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων

Στην επαναφορά τουλάχιστον μέχρι το  τέλος του 2017 του ακατάσχετου της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα στο 40% από το 10% που όριζε ο νόμος, προχωρά η κυβέρνηση με εκπρόθεσμη τροπολογία. Δηλαδή, πλέον οι τράπεζες θα μπορούν να λάβουν το 60% της χρηματοδότησης των κομμάτων που χρωστούν κι όχι το 90%, όπως είχε νομοθετήσει πρόσφατα η κυβέρνηση.   

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η συγκεκριμένη ρύθμιση επιδιώκει να ρυθμίσει την ομαλή μετάβαση από το προηγούμενο νομικό καθεστώς που διείπε τη χρηματοδότηση των κομμάτων στις νέες ρυθμίσεις. «Ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η παράταση της ισχύος των διατάξεων του ν. 4304/2014 ο οποίος τροποποίησε τον ν. 3023/2002», προστίθεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση. Να σημειωθεί, επίσης, ότι σύμφωνα  με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκαλείται απώλεια εσόδων του ελληνικού κράτους για το τρέχον οικονομικό έτος.

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα διοργάνωσης εξορμήσεων από τα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων με σκοπόι την οικονομική τους ενίσχυση.

Δείτε εδώ την τροπολογία.