Στο 9% του πληθυσμού οι πάσχοντες από διαβήτη στην Ελλάδα

Στο 9% του πληθυσμού οι πάσχοντες από διαβήτη στην Ελλάδα

Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Στους 973.806 φθάνουν οι μοναδικοί πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΗΔΙΚΑ σε ότι αφορά την καταμέτρηση των πασχόντων που έχουν ενταχθεί τουλάχιστον σε ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο για την νόσο.

Η ΗΔΙΚΑ ενημέρωσε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη με έγγραφό της για τον αριθμό των πασχόντων που έχουν καταγραφεί ανάλογα με το είδος της πάθησής τους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, ο αριθμός των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη έχει διαμορφωθεί ως εξής:

1. Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1 (Ινσουλινοεξαρτώμενος): 47.315

2. Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2: 938.098

3. Άλλοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη: 15.652

4. Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης: 9.049

5. Νεογνικός Σακχαρώδης Διαβήτης: 33

6. Ινσουλινοπενία μετά από ιατρικές πράξεις: 319

Η ΗΔΙΚΑ στο έγγραφό της διευκρινίζει πως «Για το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο προσμετρούνται τα άτομα που έχουν ενταχθεί σε κάθε ένα πρωτόκολλο. Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει ενταχθεί σε περισσότερα του ενός πρωτόκολλα, τότε θα προσμετρηθεί σε κάθε ένα από τα πρωτόκολλα αυτά. Για τον λόγο αυτό, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αθροιστεί το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο για να παραχθεί ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα».

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει ότι από 14-5-2018 όλα τα φάρμακα του Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν «κλειδωθεί» και συνταγογραφούνται μόνο μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων του Σακχαρώδη Διαβήτη στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Και τονίζει ότι από τα παραπάνω στοιχεία διαπιστώνεται πως οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελούν το 9% του πληθυσμού της χώρας, βάσει της επίσημης καταγραφής της ΕΛΣΤΑΤ το 2011, ενώ σε αντίστοιχο ποσοστό, δηλαδή στο 9%, κινείται και ο επιπολασμός του Σακχαρώδη Διαβήτη, γεγονός που αποτυπώνει τη ραγδαία εξάπλωσή του και στη χώρα μας.

Με τα δεδομένα αυτά, η Ομοσπονδία προτείνει τη συνεργασία με την Πολιτεία, καθώς γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων που θα στοχεύουν στην πρόληψη, αλλά και στην ανακοπή της κλιμακούμενης εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη.