Στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ιράν και η Άνγκελα Μέρκελ;

Στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ιράν και η Άνγκελα Μέρκελ;

Η Γερμανίδα καγκελάριος γίνεται η δεύτερη ευρωπαϊκή φωνή μετά τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, κατά τη συνάντησή της με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Πρόκειται για θέση η οποία μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις και να επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, οι οποίες επιδεινώθηκαν μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. 

Για το ζήτημα του Ιράν, η Μέρκελ διαπίστωσε ότι η ισχύουσα συμφωνία «δεν είναι επαρκής» ώστε να περιοριστούν οι φιλοδοξίες της Τεχεράνης και τόνισε ότι η επιρροή της θα πρέπει «να περιοριστεί». «Είμαστε της άποψης ότι η JCPOA είναι ένα πρώτο βήμα που συνέβαλε στην επιβράδυνση των δραστηριοτήτων (του Ιράν) σε αυτόν τον τομέα (των πυρηνικών) αλλά πιστεύουμε επίσης ότι αυτό δεν επαρκεί ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλοδοξίες του Ιράν θα χαλιναγωγηθούν και θα περιοριστούν», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι θα παραμείνει σε «πολύ στενή» επαφή με τις ΗΠΑ όσο πλησιάζει η στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ θα κληθεί να αποφασίσει αν θα παραμείνει η χώρα του ή αν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε κατηγορηματικά ότι «το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα» αλλά απέφυγε να σχολιάσει αν εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει χρήση βίας για να πετύχει αυτόν τον σκοπό. «Δεν μιλώ για το αν θα μπορούσα ή όχι να χρησιμοποιήσω στρατιωτική βία. Αλλά σας λέω αυτό, δεν θα αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Αυτό μπορώ να σας το πώ. Εντάξει; Δεν θα αποκτήσουν πυρηνικά. Μπορείτε να βασιστείτε σ'' αυτό», τόνισε.

Αναφερόμενη στις πιέσεις που δέχεται το Βερολίνο ώστε να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό του, η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι το 2019 η χώρα της θα επενδύσει το 1,3% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, αυξάνοντας τα ποσά που δαπανά τα τελευταία χρόνια για τον σκοπό αυτό.

Σχολιάζοντας τη φορολογική μεταρρύθμιση που προώθησε ο πρόεδρος Τραμπ, η Μέρκελ είπε ότι τώρα οι ΗΠΑ έχουν γίνει πολύ «ενδιαφέρον» μέρος για να επενδύσει κανείς. Για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, είπε ότι θα μπορούσε να γίνει μια διαπραγμάτευση για μια διμερή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «ενθαρρυμένος» από την ιστορική συνάντηση που είχαν σήμερα οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, προσθέτοντας όμως ότι ο ίδιος δεν θα επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων και θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Πιονγκγιάνγκ μέχρι να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας, ο Τραμπ είπε ότι «δύο χώρες» παραμένουν υποψήφιες για να φιλοξενήσουν τη δική του συνάντησή με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, χωρίς να αποκαλύψει ποιες είναι αυτές. Πρόσθεσε ότι έχει ευθύνη να διαπιστώσει αν μπορεί να καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP/Evan Vucci