Στο τραπέζι και η τέταρτη δόση του εμβολίου - Ποιους αφορά

Στο τραπέζι και η τέταρτη δόση του εμβολίου - Ποιους αφορά

Στο τραπέζι βρίσκεται πλέον το ζήτημα της χορήγησης της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και θα αφορούν ανοσοκατεσταλμένους, χωρίς πάντως να αποκλείεται επέκταση στους υπόλοιπους πολίτες, αν παραστεί ανάγκη, λόγω νέας μετάλλαξης. 

Σχετικά με όσους έχουν νοσήσει και πρέπει να εμβολιαστούν στο τρίμηνο, όταν και λήγει το σχετικό πιστοποιητικό, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται τις επόμενες μέρες να διευκρινίσει ότι θα κάνουν ένα εμβόλιο στους τρεις μήνες, ενώ θα ορίσει το χρονικό όριο τρεις ή έξι μήνες μετά για τη δεύτερη δόση.

Θεοδωρίδου: Συζητείται διεθνώς

 

Σε δηλώσεις της στο iatropedia.gr  η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου επιβεβαίωσε πως το ζήτημα θα τεθεί στην Επιτροπή, τονίζοντας πως πρόκειται για θέματα που συζητούνται διεθνώς.

Η ίδια διευκρίνισε ότι η παρούσα συζήτηση δεν είναι για τον γενικό πληθυσμό.

Το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης για καλύτερη προστασία από τη μετάλλαξη Όμικρον δεν απέκλεισε από την πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Μπουρλά: Μπορεί να χρειαστούμε τέταρτη δόση νωρίτερα

 

Σημειώνεται ότι και ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στο CNBC, τόνισε ότι ίσως χρειαστεί χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η ανάγκη προκύπτει, εξήγησε ο ίδιος, με βάση τα ευρήματα των πρώτων ερευνών σχετικά με την Όμικρον αλλά και την προστασία που προσφέρει έναντι της νέας παραλλαγής το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech.

Ο Μπουρλά στο παρελθόν είχε προβλέψει πως μία τέταρτη δόση θα ήταν απαραίτητη 12 μήνες μετά την τρίτη. «Με την Όμικρον θα χρειαστεί να περιμένουμε και να δούμε, επειδή έχουμε ελάχιστες πληροφορίες. Πιθανόν θα την χρειαστούμε ταχύτερα», διευκρίνισε.