Στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης - Του επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας

Στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης - Του επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας

Αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας για την παρενόχληση χτες του ελικοπτέρου του πρωθυπουργού από τουρκικά αεροσκάφη κατά τη μετάβασή του στο Αγαθονήσι, επέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας από το Αγαθονήσι, μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, δήλωσε ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερο που τον μετέφερε με αποτέλεσμα μάλιστα ο πιλότος να χρειαστεί να προβεί σε ελιγμούς.

Ειδικότερα, δύο τουρκικά F-4 επιχείρησαν να πλησιάσουν το ελικόπτερο Σικόρσκι που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι, ωστόσο αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι. Τα τουρκικά αεροσκάφη πλησίασαν σε απόσταση 4 μιλίων από το στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο κατέβηκε χαμηλότερα. Τα ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Από την πλευρά της Άγκυρας ωστόσο, πηγές των τουρκικών σωμάτων ασφαλείας υποστήριξαν στη hurriyet ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι απλώς εκτελούσαν τα συνήθη καθήκοντά τους.