Stop στον εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών από τις ΗΠΑ, αποφάσισε ο D. Trump

Stop στον εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών από τις ΗΠΑ, αποφάσισε ο D. Trump

Τη διακοπή του εξοπλισμού των Σύρων ανταρτών που επιδιώκουν την ανατροπή του καθεστώτος του Bashar al-Assad φέρεται να αποφάσισε η Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, η σχετιή απόφαση ελήφθη πριν ένα μήνα από τον Donald Trump, μετά τη συνάντηση που είχε με τον διευθυντή της CIA, Mike Pompeo, και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, Herbert Raymond McMaster.

Η εξέλιξη αυτή, εφόσον βεβαίως επιβεβαιωθεί (κάτι που δεν έκανε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου), θεωρείται ως μία σημαντική νίκη για τη Μόσχα και προσωπικά για τον Vladimir Putin, που ζητούσαν επιτακτικά εδώ και καιρό τη διακοπή της στήριξης των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Συρία, θεωρώντας ότι αποτελούν τη σημαντικότερη απειλή για τον σύμμαχό τους Assad. «Ο Πούτιν κέρδισε», δήλωσε ανωνύμως στην εφημερίδα στέλεχος της κυβέρνησης σχολιάζοντας την πληροφορία -και επιβεβαιώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, όσους επιμένουν ότι οι επαφές ανάμεσα σε Trump και Putin παραμένουν στενές και ουσιαστικές, παρά την πίεση που υφίσταται στο εσωτερικό των ΗΠΑ και τις διαρκείς αποκαλύψεις περί της ανάμιξης του λεγόμενου «ρωσικού δακτύλου».

Υπενθυμίζεται ότι ο εξοπλισμός και η υποστήριξη των μετριοπαθών ανταρτικών ομάδων της Συρίας είχε ξεκινήσει το 2013, μετά από απόφαση που είχε λάβει ο τότε πρόεδρος, Barack Obama. Επρόκειτο για ένα μυστικό πρόγραμμα, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τους βομβαρδισμούς της αμερικανικής αεροπορίας σε βάρος στόχων του Ισλαμικού Κράτους. Ειδικοί επισημαίνουν, πάντως, ότι το πρόγραμμα της CIA είχε πολλά προβλήματα ήδη από το 2013.,«Πολλά από τα όπλα που παρείχε η CIA κατέληγαν στα χέρια εξτρεμιστών», παρατηρεί ο Josua Landis, διευθυντής του Centre for Middle East Studies του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα, του συριακού παρακλαδιού της αλ Κάιντα, εισέβαλαν στη βάση της Χαρακάτ Χαζμ στην επαρχία του Χαλεπιού και πήραν τα όπλα της. Μετά τη μάχη οι τζιχαντιστές δημοσίευσαν φωτογραφίες και βίντεο μέσα από μια αποθήκη η οποία ήταν γεμάτη από αμερικανικής κατασκευής όπλα.

Σε άλλες περιπτώσεις οι Σύροι αντάρτες παρέδιδαν οικειοθελώς ή πουλούσαν τα όπλα που λάμβαναν από τις ΗΠΑ σε εξτρεμιστικές οργανώσεις. Πέρυσι η εφημερίδα New York Times ανέφερε σε άρθρο της ότι αμερικανικά όπλα που είχαν σταλεί στην Ιορδανία για τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες κατέληξαν στη μαύρη αγορά. Κάποια από αυτά πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν σε ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τον Νοέμβριο στο Αμάν σε ένα κέντρο εκπαίδευσης αστυνομικών, που κόστισε τη ζωή σε δύο Αμερικανούς.

Γενικότερα, πάντως, ο Landis επισημαίνει ότι αν και οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαφωνούν σε πολλά πράγματα, συμφωνούν στην ανάγκη να εξαλειφθεί το Ισλαμικό Κράτος. «Πλέον οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει τις φιλοδοξίες τους στη Συρία στην εξάλειψη του ΙΚ. Για να το πετύχουν αυτό, συνεργάζονται με τη Ρωσία και εμμέσως με τον συριακό στρατό, ο οποίος έχει ανακαταλάβει μεγάλες εκτάσεις από το ΙΚ και έχει σκοτώσει πολλούς μαχητές του», πρόσθεσε.

 

Φωτογραφία: Photo by Alaa Al Ahmad/Anadolu Agency/Getty Images/ Ideal Image