Στους 58 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 8,2R στο Μεξικό

Στους 58 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 8,2R στο Μεξικό

Πηγή γραφήματος cnn.com

Τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στο νότιο Μεξικό τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. 

"Η εθνική επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών καταμέτρησε 58 νεκρούς από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου: 45 στην Πολιτεία Οαχάκα, 10 στην Τσιάπας και 3 Ταμπάσκο" δήλωσε με ανάρτησή του στο twitter o Λουίς Φελίπε Πουέντε, συντονιστής της πολιτικής προστασίας.

Η πολιτική προστασία του Μεξικού ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1985 που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και την κατάρρευση πολλών κτιρίων. Αυτή τη φορά ωστόσο, οι ζημιές στην πρωτεύουσα μάλλον είναι περιορισμένες.

Σοβαρότερη είναι η κατάσταση σε περιοχές του νότιου Μεξικού. Στην πόλη Χουτσιτάν της Πολιτείας Οαχάκα κατέρρευσαν ένα ξενοδοχείο, ένα μπάρ, ένα τμήμα του δημαρχείου και αρκετά άλλα κτίσματα. Ο Αλεχάντρο Μουράτ, ο κυβερνήτης της Πολιτείας, είπε ότι έχουν αναφερθεί 23 θάνατοι στην Οαχάκα και οι 17 από αυτούς στο Χουτσιτάν.

Eκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών επιβεβαίωσε ότι άλλοι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική Πολιτεία Τσιάπας. Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Ταμπάσκο Αρτούρο Νούνιες είπε ότι στην Πολιτεία του σκοτώθηκαν δύο παιδιά.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 23.49 της Πέμπτης, τοπική ώρα (07.49 σήμερα, ώρα Ελλάδας), αιφνιδιάζοντας πολλού κατοίκους που ετοιμάζονταν να πέσουν για ύπνο. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε στον Ειρηνικό, σε απόσταση 87 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Πιχιχιάπαν.

Στις πληγείσες περιοχές, μέλη των σωστικών συνεργείων αγωνίζονταν όλη τη νύχτα να εντοπίσουν ανθρώπους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια και να τους βγάλουν σώους.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και τη γειτονική Γουατεμάλα.

Στα περισσότερα σχολεία στο νότιο και το κεντρικό Μεξικό δεν άνοιξαν σήμερα τα σχολεία, προκειμένου οι αρχές να προχωρήσουν σε ελέγχους στα κτίρια. Επίσης, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Pemex ανακοίνωσε ότι ελέγχει τις εγκαταστάσεις της για να διαπιστώσει αν έχουν προκληθεί προβλήματα από τη δόνηση.

«Η δόνηση κατά μήκος των ακτών της Τσιάπας σε αυτό το σημείο εκτιμάται ότι ήταν πολύ δυνατή έως σοβαρή», δήλωσε ο η γεωφυσικός Jana Pursely στο CNN, προσθέτοντας ότι φοβάται για ζημιές κατά μήκος όλης της ακτής της επαρχίας Τσιάπας.

Τέτοιου τύπου επιφανειακών σεισμών είναι εν δυνάμει πολύ επικίνδυνοι, επισήμανε η ίδια, εκτιμώντας επίσης ότι πιθανόν θα υπάρξουν μετασεισμοί.

Οι κάτοικοι της πόλης του Μεξικό βγήκαν στους δρόμους, ενώ πολλοί συναγερμοί αυτοκινήτων τέθηκαν σε λειτουργία μετά τον σεισμό που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυκτα. Σε κάποιες συνοικίες υπήρχε και διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter, ο Πρόεδρος του Μεξικού Enrique Pena Nieto ανέφερε ότι «ενεργοποιούνται τα πρωτόκολλα πολιτικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Επιτροπής έκτακτης ανάγκης».

Από τη σεισμική δόνηση προκλήθηκε τσουνάμι το μέγιστο ύψος των κυμάτων του οποίου έφτασε τα 70 εκατοστά, ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι Ειρηνικού. Προειδοποίησε όμως ότι επικίνδυνα κύματα από τσουνάμι είναι πιθανόν να καταγραφούν τις επόμενες τρεις ώρες, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει απειλή για τη Χαβάη και τα νησιά Σαμόα.

Στις Φιλιππίνες, 14.000 χιλιόμετρα μακριά, η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών έθεσε τις ανατολικές ακτές της χώρας σε κατάσταση συναγερμού. Δεν έχει ζητηθεί η απομάκρυνση του πληθυσμού, όμως οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί να παρακολουθούν τα έκτακτα δελτία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ