Στους 7 οι νεκροί από την διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο - Νεκροί και οι τρεις δράστες

Στους 7 οι νεκροί από την διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο - Νεκροί και οι τρεις δράστες

Ο τραγικός  απολογισμός από την τρομοκρατική επίθεση που σημιώθηκε το βράδυ στην καρδιά του Λονδίνου ανέβηκε στους επτά νεκρούς, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

«Δυστυχώς μόλις επιβεβαιώθηκε ότι επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί», δήλωσε η διοικητής της αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επιπλέον νεκροί είναι και οι τρεις δράστες της επίθεσης, αφού εξουδετερώθηκαν από την αστυνομία. Σαράντα οκτώ άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Λονδίνου.

Η Ντικ εξήγησε ότι, από τα μέχρι τώρα στοιχεία που διαθέτει η αστυνομία, φαίνεται ότι οι δράστες της επίθεσης ήταν τρεις και ότι το συμβάν πλέον έχει τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο οι αστυνομικοί διεξάγουν ενδελεχή έρευνα στην περιοχή για να επιβεβαιώσουν ότι έχουν εντοπιστεί όλα τα θύματα και ότι δεν διαφεύγουν άλλοι δράστες.

Πάντως η διοικητής της αστυνομίας επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστή η ταυτότητα των δραστών.

Η Ντικ εξήγησε ότι οι τρεις δράστες επέβαιναν σε ένα φορτηγάκι το οποίο έριξαν πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου, και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την κοντινή συνοικία Μπόροου Μάρκετ όπου άρχισαν να μαχαιρώνουν περαστικούς.

«Προτεραιότητά μας τώρα είναι να συνεργαστούμε με τους συναδέλφους μας της αντιτρομοκρατικής και επίσης με τις υπηρεσίες Πληροφοριών και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας για να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες για τα πρόσωπα αυτά που εξαπέλυσαν την επίθεση και το υπόβαθρό της», τόνισε η Ντικ.

Πρόκειται για την τρίτη τρομοκρατική επίθεση που σημειώνεται στη Βρετανία σε διάστημα τριών μηνών και σημειώνεται λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου και λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

Η αστυνομία εκλήθη λίγο μετά τις 22:00 (τοπική ώρα, 00:00 ώρα Ελλάδας) στη Γέφυρα του Λονδίνου, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, με τους αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για ένα όχημα που έπεσε πάνω στο πλήθος.

Η τροχαία ανακοίνωσε ότι «υπάρχουν πολλά θύματα», χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες για την κατάστασή τους, έπειτα από αυτό το συμβάν «στο οποίο φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν ένα όχημα και ένα μαχαίρι».

Η αστυνομία του Λονδίνου στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν δύο ακόμη επιθέσεις, στη συνοικία Μπόροου Μάρκετ, που βρίσκεται κοντά στη γέφυρα, και στο Βόξολ. Η τελευταία επίθεση αποδείχθηκε ότι δεν συνδέεται με τις δύο πρώτες.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε αναφερθεί στην «πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας» σε ανακοίνωσή της.

«Πυροβολισμοί ακούστηκαν» στο Μπόροου Μάρκετ, επεσήμανε η αστυνομία, ενώ σε μια φωτογραφία που τράβηξε περάστικός φαίνονται δύο άνθρωποι να κείτονται στο έδαφος, τουλάχιστον ένας εκ των οποίων φορά ένα παντελόνι παραλλαγής και μια ζώνη στην οποία φαίνονται μια σειρά από κυλινδρικά αντικείμενα.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στις κοντινές περιοχές.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητο ανέβηκε πάνω στο πεζοδρόμιο και τους χτύπησε.

«Φάνηκε σαν (ο οδηγός) να είχε στόχο να χτυπήσει όσους περισσότερους μπορούσε. Πάγωσα, δεν ήξερα τι να κάνω», είπε ο 53χρονος Μαρκ Ρόμπερτς, ο αυτόπτης μάρτυρας. «Ήταν φρικιαστικό».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανταποκρίθηκε στην κλήση που έλαβε για το συμβάν στη Γέφυρα του Λονδίνου στις 22:08 (00:08 την Κυριακή ώρα Ελλάδας).

Στο μεταξύ το Ισλαμικό Κράτος νωρίτερα χθες κάλεσε τους υποστηρικτές του μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram να εξαπολύσουν επιθέσεις με φορτηγά, μαχαίρια και όπλα εναντίον των «Σταυροφόρων» στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ τηλεφώνησε στην Τερέζα Μέι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για να της εκφράσει τα συλλυπητήριά του για την «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση» που διαπράχθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Λονδίνο και να της προσφέρει την «πλήρη υποστήριξή» του, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Ό,τι κι αν μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν το Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα το κάνουμε - Είμαστε μαζί σας, Ο Θεός να σας ευλογεί!», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, ο Τραμπ «επαίνεσε την ηρωική αντίδραση της αστυνομίας και των άλλων υπηρεσιών που επενέβησαν και προσέφερε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στην έρευνα και για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για αυτές τις πράξεις μίσους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας για την τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ηγετών.

Την στήριξη στη Βρετανία εξέφρασε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του κάνοντας λόγο για «θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών». «Όλοι οι Αμερικάνοι είναι αλληλέγγυοι με τον βρετανικό λαό».

Αντιδράσεις από όλο τον κόσμο μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο

H Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δήλωσε πως «Το φρικτό συμβάν στο Λονδίνο αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική επίθεση». Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, τόνισε πως «πρόκειται για μια επίθεση εσκεμμένη και θρασύδειλη ενάντια στους αθώους Λονδρέζους και τους επισκέπτες της πόλης μας που διασκέδαζαν το Σάββατο βράδυ. Δεν υπάρχει καμία πιθανή δικαιολογία για τέτοιες βάρβαρες πράξεις». Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε «οι σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα και στις οικογένειές τους. Ευχαριστίες στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας». Η Νίκολα Στάρτζον, πρωθυπουργός Σκωτίας, δήλωσε σοκαρισμένη από τη νέα επίθεση στο Λονδίνο.

Στο πλευρό της Βρετανίας βρίσκεται η ΕΕ με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να αναφέρει «έμαθα με φρίκη για τα τελευταία γεγονότα στο Λονδίνο. Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε σήμερα ότι η Γαλλία στέκει «στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου», μετά «τη νέα τραγωδία» η οποία έπληξε το βράδυ του Σαββάτου το Λονδίνο.

«Απέναντι σε αυτή τη νέα τραγωδία, η Γαλλία είναι περισσότερο από ποτέ στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι σκέψεις μου πάνε στα θύματα και στους οικείους τους», έγραψε ο Μακρόν στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε «φρικτά» τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Λονδίνο, τα οποία αντιμετωπίζονται πλέον ως «τρομοκρατικές» ενέργειες από τη βρετανική αστυνομία.

«Φρικτές οι ειδήσεις από το Λονδίνο. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», έγραψε ο Τριντό στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Υπέδειξε επίσης έναν τηλεφωνικό αριθμό τον οποίο μπορούν να καλούν Καναδοί που βρίσκονται στη βρετανική πρωτεύουσα αν χρειάζονται βοήθεια.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της βρίσκεται «αποφασιστικά στο πλευρό της Βρετανίας» μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο.

«Σήμερα μας ενώνει, πέρα από κάθε σύνορο, η φρίκη και το πένθος, αλλά επίσης και η αποφασιστικότητα», τόνισε η Μέρκελ σε σύντομη ανακοίνωσή της.

«Το επαναβεβαιώνω για τη Γερμανία: τη μάχη ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας στεκόμαστε αποφασιστικά στο πλευρό της Βρετανίας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Βομβιστές αυτοκτονίας οι δράστες στο Λονδίνο - Ανθρωποκυνηγητό και 19 συλλήψεις

- Τα 8 λεπτά του τρόμου στο Λονδίνο – Οι δράστες φώναζαν «αυτό είναι για τον Αλλάχ»

- Σε κρίσιμη κατάσταση 21 τραυματίες της επίθεσης στο Λονδίνο

- Βίντεο ντοκουμέντο: Οι 3 τρομοκράτες κινούνται ήρεμοι πριν την επίθεση στο Μπόροου

- Ένας Έλληνας τραυματίας στην επίθεση του Λονδίνου