Στους 76 οι νεκροί από τις πυρκαγιές - Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός

Στους 76 οι νεκροί από τις πυρκαγιές - Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός

Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τις πυρκαγιές φθάνοντας τους 76, μετά την ανεύρεση ακόμα δύο σορών στην περιοχή Μάτι από άνδρες της ΕΜΑΚ. Σύμφωνα με τον απολογισμό της Πυροσβεστικής στις 5 το απόγευμα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων ήταν στους 74, και οι τραυματίες ήταν 164 ενήλικες και 23 παιδιά. Τα 11 από αυτά παραμένουν στο Παίδων, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Ανατολική Αττική, με τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και φυσικό περιβάλλον.

Τελευταία ενημέρωση 20:15

Άνδρες των ΕΜΑΚ ανέσυραν ακόμα δύο σορούς στην περιοχή Μάτι, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον στους 76.

Τελευταία ενημέρωση 18:21

Με δημόσια δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων των πυρκαγιών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εγκρίθηκε για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στις περιοχές που έχουν πληγεί..

Τελευταία ενημέρωση 17:30

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλας Μαλλίδη, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 74, ενώ ο συνολικός αριθμός τραυματιών είναι 164 ενήλικες και 23 παιδιά.

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, λίγο νωρίτερα δώδεκα παιδιά πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονταν με προβλήματα λόγω των πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους στην περιοχή Μάτι. 

Τελευταία ενημέρωση 17:23

Μεγάλο είναι το πλήθος των αναρτήσεων με τις οποίες πολλοί άνθρωποι ζητούν πληροφορίες για φίλους και συγγενείς που ενδέχεται να βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές που δοκιμάστηκαν από τα πύρινα μέτωπα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκε από ιδιώτες μία ψηφιακή Ανοιχτή Βάση Δεδομένων Αγνοούμενων Ανθρώπων προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια που καταβάλλουν συγγενείς και φίλοι για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Τελευταία ενημέρωση 16:50

Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Μαραθώνος. Παράλληλα, κλειστή παραμένει η οδός Ποσειδώνος στο Μάτι, από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Αγίου Ανδρέα. Επίσης, κλειστή παραμένει και η οδός Κυανής Ακτής στο Μάτι, από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι την Ποσειδώνος.

Τελευταία ενημέρωση 16:30

Σε συγκρότηση ειδικής ομάδας ιατροδικαστών για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων προχώρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο έχει ήδη συγκροτήσει ειδική ομάδα από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να εξασφαλίσει «με πλήρη αξιοπιστία την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς, να πιστοποιήσει τις αιτίες θανάτου ενός εκάστου και να υποστηρίξει τους συγγενείς των θυμάτων».

Τελευταία ενημέρωση 15:40

Θα ξεπεράσουν τους εξήντα οι νεκροί από τη χθεσινή πυρκαγιά στο Μάτι και την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, εκτιμούν παράγοντες του δήμου. Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για τα θέματα ενημέρωσης, Μύρωνας Τσαγκαράκης, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δεδομένου ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι κατ'' οίκον έλεγχοι.

Τελευταία ενημέρωση 14:56

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων ανθρώπων, καθώς όπως αναφέρουν στο protothema.gr πηγές της Πυροσβεστικής, «αν και λειτουργεί το 199, πολλοί συγγενείς από την αγωνία τους καλούν τόσο στην Πυροσβεστική, όσο και στην αστυνομία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διπλοεγγραφές». 

Τελευταία ενημέρωση 14:31

Στους 60 ανέρχονται οι νεκροί που έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από τις Αρχές στη μεγάλη πυρκαγιά της Αν. Αττικής, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.  

Είκοσι πέντε από τα θύματα βρέθηκαν σήμερα το πρωί σε οικοπεδικό χώρο στην περιοχή Ζούγκλα στο Μάτι.

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι οι αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς υπάρχουν αναφορές στο Κέντρο της Πυροσβεστικής, στην Αστυνομία και στο Λιμενικό για αγνοούμενους. Η κ. Μαλλίρη έκανε έκκληση στους συγγενείς των αγνοουμένων να επικοινωνούν στον τηλ. αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τελευταία ενημέρωση 14:15

Ένας ακόμη νεκρός ανασύρθηκε από στελέχη του Λιμενικού, πριν από λίγο, στη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας.

Πρόκειται για έναν άνδρα που εντοπίστηκε από ελικόπτερο του Λιμενικού και αυτή τη στιγμή μεταφέρεται στο Λιμεναρχείο Ραφήνας για τις διαδικασίες ταυτοποίησης με πλωτό σκάφος του σώματος.

Οι έρευνες του Λιμενικού συνεχίζονται σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.

Τελευταία ενημέρωση 13:55

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον Νίκο Παπαευσταθίου, διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), οι ενήλικες τραυματίες ανέρχονται στους 71, εκ των οποίων οι 10 είναι διασωληνωμένοι. Παράλληλα, 23 παιδιά είναι τραυματισμένα, ωστόσο η κατάστασή τους κρίνεται μη σοβαρή. 

Τελευταία ενημέρωση 13:40

Η αντιμετώπιση των καταστροφών ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Ραφήνας. Στη σύσκεψη, εκτός από τον δήμαρχο, Ευάγγελο Μπουρνού, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, παράγοντες κρατικών υπηρεσιών, τοπικοί βουλευτές κ.ά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου για θέματα ενημέρωσης του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, δημοτικού συμβούλου, Μύρωνα Τσαγκαράκη, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη σύσκεψη αποφασίσθηκε να ξεκινήσουν μικτές περιπολίες με τριμελείς ομάδες (έναν στρατιωτικό, έναν αστυνομικό και έναν πυροσβέστη) στις πληγείσες περιοχές για την προστασία των ιδιωτικών περιουσιών. Επίσης, 150 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών ξεκινούν καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, ενώ συνεργεία του ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνουν την επισκευή για την επαναλειτουργία των αντλιοστασίων, προκειμένου να υδροδοτηθεί και πάλι η περιοχή.

Τελευταία ενημέρωση 13:32

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Δήμαρχος Ραφήνας σημείωσε πως με βάση τα όσα γνωρίζει οι νεκροί από την χθεσινή πυρκαγιά ξεπερνούν τους 60 ενώ υπογράμμισε επίσης πως ουδέποτε έλαβε την οποιαδήποτε ενημέρωση ή εντολή για εκκένωση των οικισμών.

Τελευταία ενημέρωση 13:01

Τις πληροφορίες για την ύπαρξη ακόμα 11 νεκρών επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς. Πρόκειται για τέσσερις μέσα σε αυτοκίνητο, τέσσερις σε σπίτι και άλλοι δύο σε λόφο, ενώ ακόμη ένας νεκρός ανασύρθηκε από τα καμμένα αυτοκίνητα έξω από την ταβέρνα στην Αργυρή Ακτή. 

Τελευταία ενημέρωση 12:52

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τον εντοπισμό ακόμα 10 νεκρών στο Μάτι. Σε ένα καμένο αυτοκίνητο βρέθηκαν τέσσερα άτομα, ενώ αριστερά από αυτό, μέσα σε σπίτι, άλλοι τέσσερις και κάτω στην πλαγιά του λόφου άλλοι δύο νεκροί.

Τελευταία ενημέρωση 12:26

Έρευνα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η κ. Δημητρίου διαβίβασε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο με την εντολή να διερευνηθούν τα πάντα σχετικά με τις χθεσινές πυρκαγιές που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο δεκάδες πολίτες και σε καταστροφή περιουσιών.

Τελευταία ενημέρωση 11:55

Υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα λάβει χώρα έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 14:00, για την εξέλιξη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την περίθαλψη των πληγέντων, τη λήψη αναγκαίων μέτρων, για τη φύλαξη των σπιτιών στις πληγείσες περιοχές και την αποκατάσταση των ζημιών.

Τελευταία ενημέρωση 11:20

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανέρχεται στους 50, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Τελευταία ενημέρωση 10:48

Μεσίστια κυματίζει η σημαία της Βουλής, με εντολή του προέδρου Νίκου Βούτση.

Τελευταία ενημέρωση 10:05

Στους 49 ανέρχονται οι νεκροί που έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα. Είκοσι πέντε από τα θύματα βρέθηκαν σήμερα το πρωί σε οικοπεδικό χώρο στην περιοχή Ζούγκλα στο Μάτι.

Οι τραυματίες είναι 156 ενήλικοι, εκ των οποίων 11 είναι διασωληνωμένοι, καθώς 16 παιδιά - χωρίς να κινδυνεύει κανένας από αυτούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η κα Σταυρούλα Μαλλίρη, εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής, εκφράζονται φόβοι ότι οι αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς υπάρχουν αναφορές στο Κέντρο της Πυροσβεστικής, στην Αστυνομία και στο Λιμενικό για αγνοούμενους.

Η κ. Μαλλίρη έκανε έκκληση στους συγγενείς των αγνοουμένων να επικοινωνούν στον τηλ. αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη οι πυρκαγιές:

- Στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη
- Στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη στη Ραφήνα Αττικής
- Στη θέση Ζεμενό στο Κιάτο Κορινθίας
- Στη θέση Μετόχι Βρυσσών στα Χανιά Κρήτης
- Στον Πλατιανιά Χανίων
- Στη Λάρυμνα Φθιώτιδας
- Στην περιοχή Χλωμό επίσης του δήμου Λοκρών Φθιώτιδας

Σε ύφεση είναι οι πυρκαγιές σε Πανόραμα, Αγίων Αποστόλων Αττικής, Σουσάκι - Αγίων Θεοδώρων, Ίσθμια Λουτρακίου και Λευκίμη Σουφλίου.

Η ίδια ανακοίνωσε πως αναμένεται βοήθεια από Κύπρο και Ισπανία. 

Τελευταία ενημέρωση 09:50

Από νωρίς το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκονται οι υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας και Δημήτρης Τζανακόπουλος, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής για το συντονισμό των επιχειρήσεων.

Τελευταία ενημέρωση 09:46

Όπως περιγράφει ο φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ, το χωράφι με τα απανθρακωμένα πτώματα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από τη θάλασσα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ακτή αλλά βράχια, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι που πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες.

Τελευταία ενημέρωση 08:56

Έξι περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό, ένα αντιρρυπαντικό σκάφος, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης με τα δύο φουσκωτά του, ένα ταχύπλοο του λιμενικού, η φρεγάτα «Έλλη», ένα ελικόπτερο του Λιμενικού και διάφορα παραπλέοντα σκάφη συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στις έρευνες διάσωσης.

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται έως και αυτή την στιγμή στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.

Τελευταία ενημέρωση 08:45

Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς δήλωσε ότι έχουν βρεθεί οι σοροί ακόμη 26 ανθρώπων (και μικρών παιδιών) στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, κοντά στα σύνορα με τη Ν. Μάκρη.

«Υπάρχει ένας σωρός απανθρακωμένα πτώματα, στη μέση ενός χωραφιού, σε απόσταση μόλις 15 μέτρων από τη θάλασσα. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα αλλά φαίνεται να εγκλωβίστηκαν στις φλόγες», μεταδίδει από το σημείο ο φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαΐτας. 

Τελευταία ενημέρωση 08:35

Την είδηση για τον εντοπισμό «πολλών νεκρών» μετέδωσε στην τηλεόραση του Σκάι ο αντιδήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Γιάννης Κοκόλης, κάνοντας λόγο «για πάνω από είκοσι». Στη συνέχεια, ο διασώστης του Ερυθρού Σταυρού, Βασίλης Ανδριόπουλος έκανε λόγο για την πρώτη καταμέτρηση των θυμάτων, που κατά τη μαρτυρία του, ανέρχονται σε 26.

Μιλώντας στο Θέμα 104,6, o Δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκαν 26 άνθρωποι νεκροί στην Αργυρή Ακτή. 

Τελευταία ενημέρωση 08:02

Για πάνω από 50 νεκρούς έκανε λόγο ο δήμαρχος Ραφήνας, κ. Ευάγγελος Μπουρνούς. Πάνω από 1.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με 300 οχήματα. Ο οικισμός Μάτι έχει εξαφανιστεί, ενώ το Κόκκινο Λιμανάκι έχει χαθεί στο 50%, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τελευταία ενημέρωση 07:50

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο αντιδήμαρχος Πικερμίου - Ραφήνας, Γιάννης Κοκόλης έκανε λόγο για ακόμα 20 νεκρούς και ίσως παραπάνω. Ο κ. Βασίλης Ανδριόπουλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι 26 πτώματα βρέθηκαν στην περιοχή Αργυρά Ακτή κοντά στο Μάτι, 30 μέτρα από τη θάλασσα. 

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Ραφήνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των νεκρών θα διπλασιαστεί.

Το Λιμενικό απεγκλώβισε 696 άτομα, περισυνέλεξε 19

Δραματικές ήταν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων καθ'' όλη την διάρκεια της νύχτας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας. Τα σκάφη του Λιμενικού και άλλα παραπλέοντα σκάφη απεγκλώβισαν από τις παραλίες 696 άτομα, ενώ από τη θάλασσα διέσωσαν 19 άτομα. Δυστυχώς κατά την διάρκεια των ερευνών ανασύρθηκαν και τέσσερις νεκροί. Πρόκειται για τρεις γυναίκες και ένα παιδί ενώ έως και αυτή την στιγμή, φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αγνοούνται δύο άτομα. Πρόκειται για επιβάτες ενός σκάφους στο οποίο αρχικά επιβιβάστηκαν 10 Δανοί τουρίστες από την παραλία της Ραφήνας όταν είδαν τις φλόγες να τους πλησιάζουν. Κατά την προσπάθεια τους να διαφύγουν, σύμφωνα με πληροφορίες επιβιβάστηκαν στην βάρκα τους και κάποια άλλα άτομα που εντόπισαν να κολυμπούν ανοικτά της Ραφήνας. Οι Δανοί σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Λιμενικού διασώθηκαν, ωστόσο αναζητούνται και άλλοι επιβάτες του σκάφους.

Σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών

Από την κυβέρνηση έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και όλα τα θύματα μεταφέρονται στο νεκροτομείο στο Γουδί, προκειμένου να γίνει ταυτοποίησή τους.

Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: ειδικότερα, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν.

Λίγο μετά τις 2:30 τα ξημερώματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενημέρωσε πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών υπερβαίνει τους 20, ενώ αργότερα 4 ακόμη σωρούς περισυνέλεξε η φρεγάτα Έλλη. 

Είκοσι ασθενοφόρα και κινητές ιατρικές μονάδες επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή του Βουτζά, στην Ραφήνα, στην Νέα Μάκρη και στο Κόκκινο Λιμανάκι. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής.

Τουλάχιστον 710 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), έχουν διασωθεί από σκάφη του Λιμενικού αλλά και ιδιωτικά, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Δεν προκύπτει ότι υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι στις ακτές, έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση, ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται, πρόσθεσε ο υπουργός. 

Η μάχη με τις φλόγες ήταν ολονύχτια σε όλα τα μέτωπα στη δυτική και ανατολική Αττική, προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές που καίνε από το μεσημέρι της Δευτέρας. 

Διαβάστε ακόμα: 

- Δ. Τζανακόπουλος: Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη

- Κύπρος και Ισπανία συνδράμουν την Ελλάδα - Έτοιμες να βοηθήσουν Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία και Ισραήλ

- Ανείπωτη τραγωδία - Πάνω από 24 οι νεκροί από τις πυρκαγιές

- Σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού σπεύδουν σε παραλίες για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους

- Συγκλονιστικές εικόνες - Άνθρωποι βουτούσαν στη θάλασσα να σωθούν