Στυλιανίδης: Είπα ότι «εάν έχουμε νεκρό, εγώ αύριο θα παραιτηθώ»

Στυλιανίδης: Είπα ότι «εάν έχουμε νεκρό, εγώ αύριο θα παραιτηθώ»

Στα ζητήματα που προέκυψαν λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα», αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και ΚλιματικήςΑλλαγής, Χρήστος Στυλιανίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση μομφής στη Βουλή.

«Έχω παραιτηθεί για λόγους αρχών στην Κύπρο μια, ίσως και δύο φορές εμμέσως», δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «θέλω να δηλώσω μπροστά στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα βασικό πράγμα: είπα ότι εάν έχουμε νεκρό, εγώ αύριο το πρωί θα παραιτηθώ. Αυτή είναι η ηθική μου».

Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στα λάθη που έγιναν την περασμένη Δευτέρα στην Αττική Οδό, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη διαχειρίστρια εταιρεία. Τόνισε επίσης ότι υπήρχε σχέδιο, αλλά όχι συντονισμός, ενώ χαρακτήρισε ήρωες όσους απεγκλώβισαν 3.5000 πολίτες και δεν είχαμε νεκρούς.

«Θα μιλήσω με ειλικρίνεια και δεν θα εξωραΐσω όσα έγιναν και δεν θα ισχυριστώ ότι δεν υπήρξαν αστοχίες και σφάλματα» είπε. Και συνέχισε: «Από την πρώτη στιγμή απευθύναμε μια ειλικρινή και διόλου προσχηματική συγγνώμη. Πρέπει όμως για να πάμε μπροστά να αποτιμήσουμε ακριβοδίκαια την κατάσταση. Μόνο έτσι θα κατανοήσουμε τι έγινε τι δεν έγινε και γιατί. Δεν είμαι ενώπιόν σας για να υπερασπιστώ των εαυτό μου, αλλά για να τονίσω την σημασία του έργου και την αποστολή αυτού του υπουργείου. Το έργο που ανέλαβα είναι δύσκολο. Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι λειτουργώ ανα πάσα στιγμή σε ναρκοπέδιο».

Εν συνεχεία, ο υπουργός Πολιτικής προστασίας σημείωσε: «Ξέρω τι σημαίνει κρίσεις, διαχείριση φυσικών καταστροφών. Ανέλαβα αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή μου εμπειρία για να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος μηχανισμός πολιτικής προστασίας αλλά και για να συμβάλλω στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και για να μπορέσουμε να υπερβούμε χρόνια προβλήματα. Τα άκουγα και τώρα που τα βιώνω αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλα είναι. Πρόληψη, προετοιμασία και ανθεκτικότητα είναι το τρίπτυχο. Χρειαζόμαστε σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογική αναβάθμιση. Χρειαζόμαστε σύγχρονα ραντάρ και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Αν τα είχαμε και τα είχαν οι μετωρολόγοι μας θα μπορούσαμε να ξέρουμε τον όγκο του χιονιού. τα χρειαζόμαστε. Δεν το λέω για υπεκφυγή και δικαιολογία. Όλα αυτά λείπουν, κύριοι βουλευτές, και λείπουν σε πολλές χώρες γιατί η κλιματική κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους. Τη Δευτέρα αυτές τις ελλείψεις τις ζήσαμε. Προσωπικά το βίωσα και σε άλλες κακοκαιρίες. Όταν πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τον Κηφισό οι ειρωνείες ήταν πολλές».

«Επιμένω ότι την ώρα της μάχης χρειάζεται το συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων που δεν υπάρχει στην χώρα. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός που δεν δίνει ο ένας στον άλλον. δεν είναι δυνατόν η πολιτική προστασία να μην έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί όλα τα αυτοκίνητα σε όλους τους αυτοκινητόδρομους όλης της χώρας. Πρέπει να υπάρχει μια αίθουσα πολέμου με ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Αυτό είναι έργο χρόνων. Σε ό,τι αφορά την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

«Θα μιλήσω με ειλικρίνεια και δεν θα εξωραΐσω όσα έγιναν και δεν θα ισχυριστώ ότι δεν υπήρξαν αστοχίες και σφάλματα», είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας. «Από την πρώτη στιγμή απευθύναμε μια ειλικρινή και διόλου προσχηματική συγγνώμη. Πρέπει όμως για να πάμε μπροστά να αποτιμήσουμε ακριβοδίκαια την κατάσταση. Μόνο έτσι θα κατανοήσουμε τι έγινε τι δεν έγινε και γιατί», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Περιγράφοντας τα όσα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Τα παιδιά της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού επιβεβαίωσαν αυτό που ξέρω εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις γιατί έχει ικανό ανθρώπινο δυναμικό. Είναι ήρωες γιατί απεγκλώβισαν 3.500 πολίτες. δεν είχαμε νεκρούς γιατί ήταν σωστή η επιχείρηση εκείνη την στιγμή. Εκείνοι ήταν οι ήρωες της βραδιάς».

Ανέφερε ακόμα ότι «υπήρχε σχέδιο αλλά δεν υλοποιήθηκε γιατί υπήρχε έλλειψη συντονισμού. Η ασάφεια και η έλλειψη συντονισμού της κεντρικής κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν έχω διάθεση να συγκρουστώ με ιδιωτική εταιρεία αλλά ο πιο αδύναμος κρίκος ήταν η Αττική Οδό. Ειδικά οι Αττικές Διαδρομές διαβεβαίωσαν ότι ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και διέθετε παραπάνω οχήματα. Αντίθετα η Νέα Οδός ανταπεξήλθε».

«Την ώρα της μάχης, ναι, χρειάζεται ένα οργανωμένο και άρτια εξοπλισμένο Συντονιστικό Κέντρο. Κυρίως μια πλήρης, ενημερωμένη και λειτουργική εθνική βάση δεδομένων», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

«Ο στόχος που έχουμε θέσει, μαζί με όλους τους συνεργάτες μου, είναι στόχος εθνικός. Δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Το χιόνι, η φωτιά, οι πλημμύρες, ο σεισμός δεν έχουν πολιτικό χρώμα. Χωρίς τη συμβολή όλων θα μείνουμε στα μισά του δρόμου. Ο στόχος αυτός στη δίνη της κλιματικής κρίσης, οφείλει να αναδειχθεί σε πρότυπο συνεννόησης, συναίνεσης και συνεργασίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να είμαστε αποτελεσματικοί.

Γιατί αυτό το Υπουργείο, δεν είναι ούτε του Μητσοτάκη, ούτε του Τσίπρα, ούτε του Ανδρουλάκη και, πολύ περισσότερο, ούτε του Στυλιανίδη.

Είναι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας», επεσήμανε με έμφαση.

Στη συνέχεια, ο κ. Στυλιανίδης, χαρακτήρισε «μεγάλη θεσμική τομή» και «ιστορική», την απόφαση του πρωθυπουργού για αυτόνομο υπουργείο.

«Η διασύνδεση κλιματικής κρίσης-πολιτικής προστασίας είναι η μόνη αποτελεσματική συνταγή αντιμετώπισης των νέων ακραίων φαινομένων. Των πρωτόγνωρων φυσικών καταστροφών.

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της μας ξεπέρασαν. Για να προλάβουμε πρέπει να τρέξουμε με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Η πρόληψη και η προετοιμασία-ετοιμότητα πρέπει να είναι ο βασικός μας μπούσουλας. Αλλιώς, και το λέω με απόλυτη επίγνωση, θα παραμείνουμε απροετοίμαστοι σ' αυτά που θα έρχονται ολοένα και συχνότερα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «βασικό εργαλείο είναι το σχέδιο ΑΙΓΙΣ, που με 1,7 δις ευρώ, μας επιτρέπει να οικοδομήσουμε την σύγχρονη Πολιτική Προστασία που επιβάλλουν οι σημερινές συνθήκες».

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι συναντούμε μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση του. Ως αποτέλεσμα χρόνιων αγκυλώσεων και παθογενειών ενός κρατικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από πολυνομία, αλληλοεπικαλύψεις και ασαφείς συναρμοδιότητες. Να φανταστείτε ότι πήραμε εγκρίσεις επιτάχυνσης από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και δυσκολευόμαστε από τη γραφειοκρατία των Αθηνών», ανέφερε.

«Αντιμετωπίσαμε ένα πολύ δύσκολο φαινόμενο. Πράγματι υπήρξαν αστοχίες. Υπήρξαν προβλήματα και αδυναμίες στο συντονισμό. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Γι' αυτό και η συγγνώμη του Πρωθυπουργού, της κυβέρνησης, η δική μου προσωπικά, προς τους Έλληνες πολίτες ήταν απολύτως ειλικρινής. Καθόλου προσχηματική. Χρέος μας είναι να αντλήσουμε διδάγματα από τις αστοχίες και τις παραλείψεις. Τα λάθη να γίνουν μαθήματα για να μην επαναληφθούν», συμπλήρωσε.

Παράλληλα στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, εγκωμίασε τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι πυροσβέστες και οι στρατιώτες και έκανε λόγο για τιτάνια προσπάθεια τους που έφτασε σε υψηλά επίπεδα επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.

«Υπήρξε συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης στη βάση της εξέλιξης και σφοδρότητας της κακοκαιρίας. Πώς υλοποιήθηκε; Δυστυχώς δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί σε βαθμό που να περιορίσει τα μεγάλα προβλήματα. Και οι λόγοι είναι πολλοί» είπε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, «την ασάφεια και την απουσία προσδιορισμένων σχέσεων της κεντρικής εξουσίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως την ώρα της κρίσης».

Απαντώντας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των συντονιστικών συσκέψεων ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το επερχόμενο καιρικό φαινόμενο και δεν επρόκειτο για συνεδρίαση ούτε διοικητικού οργάνου ούτε για τυπική διαδικασία για αυτό δεν κρατήθηκαν πρακτικά».

«Γι' αυτό το λόγο δεν τηρούνται πρακτικά με βάση την πρακτική της ΕΕ και, όπως με έχουν ενημερώσει οι νομικοί μας σύμβουλοι, ούτε με βάση την εθνική πρακτική», πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Στυλιανίδης έδωσε εντελώς προσωπικό τόνο στην ομιλία του, τονίζοντας ότι, ανέλαβε το υπουργείο από εθνικό καθήκον.

Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με το πού ήταν ο ίδιος, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε τα εξής: «Κάποιος ψάχνει τον Στυλιανίδη. Πού ήταν ο Στυλιανίδης έλεγαν εκείνο το βράδυ. Η διαχείριση κρίσεων δεν γίνεται ούτε με γιουρούσια και ο αυτοσχεδιασμός πάντα αποτυγχάνει. Ο Στυλιανίδης δεν θα κυκλοφορεί να βγάζει φωτογραφίες για τα social media. Προτιμώ να κάνω τη δουλειά μου. Όταν με κάλεσε ο πρωθυπουργός δεν μπορούσα να πω όχι. Δεν ήρθα εδώ με στόχο να εξαργυρώσω οτιδήποτε ούτε ήρθα στην Ελλάδα ως Μεσσίας. Ήρθα ως καλοπροαίρετος φιλοτιμος. Μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να στήσουμε μια αξιόπιστη πολιτική προστασία. Το έργο που ανέλαβα είναι δύσκολο έχω πλήρη συναίσθηση αυτού δεν είμαι αφελής. Λειτουργώ ανά πάσα στιγμή σε ναρκοπέδιο, έχω εμπειρία σε κρίσεις σε όλο τον κόσμο. Ξέρω καλά τι σημαίνει κρίση διαχείρισης φυσικών καταστροφών».