"Συγχαρητήρια" του Jean-Marie Le Pen προς τον Jean-Luc Melenchon

"Συγχαρητήρια" του Jean-Marie Le Pen προς τον Jean-Luc Melenchon

Απροσδόκητους επαίνους για την ρητορική του δεινότητα, αλλά και την στάση του μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δέχθηκε ο Jean-Luc Melenchon από τον ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Jean-Marie Le Pen, ο οποίος θεωρεί «πολύ ορθή» την άρνηση του ηγέτη της «Ανυπότακτης Γαλλίας» να πάρει θέση στο μέτωπο κατά της κόρης του και προεδρικής υποψήφιας Marine.

«Μου φαίνετα πολύ αξιοπρεπές εκ μέρους ενός υποψηφίου που είχε μία σημαντική επίδοση και που ήταν ο καλύτερος από άποψη ρητορικής», σχολίασε ο Jean-Marie Le Pen, σε χθεσινή του συνέντευξή του.

Είχαν προηγηθεί οι επικρίσεις του για την προεκλογική εκστρατεία της κόρης του που ο ίδιος την ήθελε πιο επιθετική, στο μοντέλο του Donald Trump.

Με 7,5 εκατομμύρια ψήφους η Marine Le Pen κατέρριψε την Κυριακή το προηγούμενο ρεκόρ ψήφων του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, αλλά απέτυχε να κρατήσει μακριά από την πρώτη θέση τον ευρωπαϊστή Macron.

"Θεωρώ ότι η εκστρατεία της ήταν υπερβολικά χαλαρή. Αν ήμουν στη θέση της θα έκανα μια εκστρατεία σαν του Trump, μια πιο ανοιχτή, πολύ επιθετική απέναντι σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τον ξεπεσμό της χώρας μας, αριστεροί ή δεξιοί", δήλωσε ο Jean-Marie Le Pen στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Πατέρας και κόρη διαφωνούν από τότε που η Marine Le Pen ξεκίνησε τις κινήσεις για να απαλλαγεί το Εθνικό Μέτωπο από τις κατηγορίες για ξενοφοβία ενόψει της εκστρατείας της για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο Jean-Marie Le Pen σόκαρε την διεθνή κοινότητα το 2002 όταν πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όπου και ηττήθηκε από τον συντηρητικό Ζακ Σιράκ.

Πολλές φορές δέχτηκε κατηγορίες για ξενοφοβικές και αντισημιτικές δηλώσεις του και η Marine τον διέγραψε από το κόμμα το 2015, παρότι ως ιδρυτής του παραμένει εμβληματική φυσιογνωμία στους κόλπους του και οι θέσεις του εκπροσωπούν μια ομάδα του κόμματος.

Σε μια άλλη ένδειξη της επιρροής του Le Pen, το Εθνικό Μέτωπο έλαβε δάνειο περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ από οργάνωση της οποίας είναι επικεφαλής.

Η απόφαση της Marine Le Pen να πάρει άδεια από την καθημερινή διαχείριση των θεμάτων του κόμματος φάνηκε ως μια προσπάθεια να παρουσιάσει τον εαυτό της ως ανώτερο από τον μικρόκοσμο της πολιτικής του Μετώπου και παράλληλα να απευθυνθεί σε μεγαλύτερη μερίδα ψηφοφόρων ενόψει του κρίσιμου δεύτερου γύρου.

Το πρόγραμμά της μιλάει για τεράστιους περιορισμούς στη μετανάστευση και στα δικαιώματα των μεταναστών που ζουν στη Γαλλία καθώς και για απελάσεις ξένων που θεωρούνται ύποπτοι για ισλαμιστικές διασυνδέσεις.

Ταυτόχρονα όμως η Le Pen επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από την τοξική κληρονομιά του πατέρα της και από τις ξενοφοβικές και αντισημιτικές κορώνες των δικών του προεκλογικών εκστρατειών του παρελθόντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ