Συγκρούσεις αστυνομικών - διαδηλωτών και δεκάδες συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ

Συγκρούσεις αστυνομικών - διαδηλωτών και δεκάδες συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνουν οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, λίγες μάλιστα μέρες πριν τον εορτασμό της 70ης επετείου από της Ανεξαρτησίας της Κίνας, με κύριο χαρακτηριστικό τις δεκάδες συλλήψεις ακτιβιστών και τις σφοδρές συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι διαδηλωτές οι οποίοι είχαν ανακοινώσει ότι θα μετείχαν στις παγκόσμιες εκδηλώσεις «ενάντια στον ολοκληρωτισμό» συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα, έξω από το κτήριο της τοπικής κυβέρνησης και την βάση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της Κίνας με βασικότερα όλων τα «Κινέζοι-Ναζί», Ελευθερώστε το Χονγκ Κόνγκ», «Έξω το Κομμουνιστικό Κόμμα».

Στη συνέχεια άρχισαν να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον της αστυνομίας η οποία έκανε εκτενή χρήση δακρυγόνων κανονιών νερού και σπρέι πιπεριού σκορπώντας το χάος στην εμπορική περιοχή Κόουζγούει Μπέι. 

Η διαφορά κατά τη σημερινή, την 17η συνεχή εβδομάδα διαδηλώσεων, ήταν ότι η αστυνομία εκτός των μέτρων που λαμβάνει συνήθως, έκανε εκατοντάδες συλλήψεις, ενώ ανάγκασε εκατοντάδες πολίτες να μείνουν στο έδαφος πιέζοντας τους με τα γκλομπ. Από νωρίς το πρωί πάντως, οι τοπικές δυνάμεις καταστολείς οι οποίες δεν είχαν προχωρήσει σε απαγόρευση των συγκεντρώσεων, πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, σταματώντας και ερευνώντας πολίτες, συνέχεια των γεγονότων του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τις αρχές 13 άτομα έχουν μεταφερθεί στα τοπικά νοσοκομεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι διαδηλωτές που τραυματίζονται αποφεύγουν να πάμε στο νοσοκομείο υπό τον φόβο σύλληψης.

Χθες, χιλιάδες άνθρωποι διαφόρων ηλικιών διαδήλωσαν ειρηνικά σε πάρκο κοντά στο λιμάνι για την πέμπτη επέτειο του κινήματος της «Ομπρέλας» υπέρ της δημοκρατίας. Το 2014 οι κινητοποιήσεις είχαν αποτέλεσμα να μείνουν αποκλεισμένοι δρόμοι της πόλης για 79 ημέρες.  

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ θα αναχωρήσει αύριο για το Πεκίνο για τους εορτασμούς της 70ης επετείου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την 1η Οκτωβρίου, με την απουσία της να λειτουργεί ίσως κατευναστικά για τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ.

Η Λαμ θα επιστρέψει στη μητρόπολη το βράδυ της Τρίτης, ταξιδεύοντας διά ξηράς, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες συγκρούσεων στο αεροδρόμιο, που αποτελεί δημοφιλή στόχο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες ξεκίνησε ο διάλογος ανάμεσα στη κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ και 150 πολίτες που επελέγησαν «τυχαία» σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί η κρίση που μαστίζει την πόλη εδώ και τρεις μήνες.

Παρόλα αυτά οι διαδηλωτές θεωρούν ότι πρόκειται για κίνηση αντιπερισπασμού ζητώντας από τη Λαμ να ικανοποιήσει και τα πέντε αιτήματα του κινήματος, όπως εκείνο για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τη χρήση εκτεταμένης αστυνομικής βίας εις βάρος των διαδηλωτών και την απελευθέρωση όσων κρατούνται χωρίς κατηγορίες.