Συγκρούσεις στη Ν. Κορέα για το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD -Διαμαρτυρία από Κίνα

Συγκρούσεις στη Ν. Κορέα για το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD -Διαμαρτυρία από Κίνα

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν σήμερα με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε ένα χωριό της Νότιας Κορέας, καθώς επιχείρησαν να εμποδίσουν τη μεταφορά τμημάτων του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περισσότεροι από 30 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, όταν περίπου 8.000 αστυνομικοί διαπέρασαν το μπλόκο που είχαν στήσει περίπου 300 χωρικοί, αλλά και μέλη ομάδων πολιτών που αντιδρούν στην εγκατάσταση του THAAD.

Σημειώνεται ότι μετά την αναβάθμιση της απειλής κατά της εθνικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας, η Σεούλ αποφάσισε την εγκατάσταση άλλων τεσσάρων εκτοξευτών του συστήματος THAAD, στα νότια της χώρας. Δύο ακόμη εκτοξευτήρες είχαν αναπτυχθεί ήδη στο πλαίσιο της αρχικής προσπάθειας για την οργάνωση της αντιπυραυλικής άμυνας της χώρας.

Η απόφαση για την ανάπτυξη του αναφερόμενου αντιπυραυλικού συστήματος, έχει προκαλέσει την σοβαρή αντίδραση της Κίνας, με αφορμή το ισχυρό ραντάρ που ενισχύει την δυνατότητα επιτήρησης της περιοχής που καλύπτει. 

«Άλλη μια φορά, ζητούμε από τη Νότια Κορέα και από τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάρουν στα σοβαρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Κίνας (...), να σταματήσουν την υπό εξέλιξη ανάπτυξη και να αποσύρουν όλους τους σχετικούς εξοπλισμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Πεκίνο ανησυχεί ότι η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ θα έχουν εικόνα σε άμεσο χρόνο για τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεών του, στο εσωτερικό της Κίνας. Παράλληλα, η Κίνα υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη και επιχειρησιακή αξιοποίηση του THAAD διαταράσσει την υφιστάμενη περιφερειακή ισορροπία αμυντικής ασφάλειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ