Συλλαλητήρια σε 24 πόλεις της χώρας για τη Μακεδονία

Συλλαλητήρια σε 24 πόλεις της χώρας για τη Μακεδονία

Συνολικά 24 πόλεις της Ελλάδας θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο των αντιδράσεων για το ονοματολογικό των Σκοπίων, με την κυβέρνηση να αγωνιά για το μέγεθος της συμμετοχής των πολιτών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες συλλαλητήρια θα διοργανωθούν στις εξής πόλεις της Βόρειας Ελλάδας: Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Πέλλα, Έδεσσα, Βέροια, Κατερίνη, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Καστοριά και Σιάτιστα.

Στην υπόλοιπη χώρα συλλαλητήρια θα διοργανωθούν σε Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Θήβα, Χαλκίδα, Χανιά, Κέρκυρα, Ρόδο και Κω.

Το επίκεντρο των συλλαλητηρίων στην Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να είναι η Αρχαία Πέλλα γενέτειρα του Μεγάλου Αλέξανδρου, όπου θα φτάσουν διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη και αλλού.

Οι διοργανωτές της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», τονίζουν πως δεν υπάρχει χώρος για ακραία στοιχεία και συμπεριφορές ενώ παράλληλα δηλώνουν αισιόδοξοι για την προσέλευση του κόσμου.

Στο μεταξύ οδηγία προς τους πολίτες της χώρας εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ της γείτονος χώρας αναφέρει ότι λόγω ενδεχόμενης κλιμάκωσης των διαμαρτυριών οι πολίτες της πΓΔΜ προειδοποιούνται να αποφύγουν τα μέρη όπου θα γίνουν συλλαλητήρια, καθώς και οποιεσδήποτε εκδηλώσεις που θα είχαν αρνητικές συνέπειες για την ασφάλειά τους.

Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή των πολιτών αποτελεί στοίχημα τόσο για τους διοργανωτές όσο και για την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο προηγούμενα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίστηκαν από μαζικότητα γεγονός που προκάλεσε εκνευρισμό σε κυβερνητικά στελέχη, τα οποία με δηλώσεις τους στη συνέχεια προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη συμμετοχή των πολιτών ενώ δεν έλειψαν και οι επιθέσεις στον Μίκη Θεοδωράκη λόγω της συμμετοχής του στο συλλαλητήριο της Αθήνας.