Συλλήψεις ένστολων στη Βενεζουέλα που ανακοίνωσαν ότι εξεγείρονται κατά του Maduro

Συλλήψεις ένστολων στη Βενεζουέλα που ανακοίνωσαν ότι εξεγείρονται κατά του Maduro

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 συνελήφθησαν κατά την επίθεση κατά της στρατιωτικής βάσης της Βαλένθια, στη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος τη χώρας Nicolas Madurο στην κρατική τηλεόραση.

«Αυτό που συνέβη σήμερα ήταν μία τρομοκρατική επίθεση, παραστρατιωτική, μισθοφόρων, που χρηματοδοτήθηκε από τη δεξιά και τους συνεργάτες της, που χρηματοδοτήθηκε από την βορειο-αμερικανική αυτοκρατορία (ΗΠΑ) και ο ένας από αυτούς σκοτώθηκε, ένας άλλος τραυματίσθηκε σοβαρά», δήλωσε λίγες ώρες μετά ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στη δημόσια τηλεόραση.

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως στην καταστολή μιας στρατιωτικής εξέγερσης κοντά στην πόλη της Βαλένθια προχώρησαν οι αρχές της Βενεζουέλας σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αντάρτες, τους οποίους χαρακτήρισαν ως «τρομοκράτες», προσπαθούσαν να κλέψουν όπλα και ότι επτά άτομα κρατήθηκαν μετά την επίθεση σε στρατιωτική βάση. Σε μερικά ξένα πρακτορεία γίνεται αναφορά για ύπαρξη δύο νεκρών κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών.

Νωρίτερα, μια ομάδα ένστολων από την περιοχή Βαλένθια στη Βενεζουέλα ανακοίνωσαν ότι εξεγείρονται κατά του προέδρου Maduro.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε ένα βίντεο με ένστολους που αυτοαποκαλούνταν «Η 41η Ταξιαρχία».

«Δεν πρόκειται για πραξικόπημα αλλά για στρατιωτική και πολιτική δράση για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», δήλωσε ο ηγέτης της 41ης Ταξιαρχίας, που δήλωσε ότι λέγεται Captain Juan Caguaripano.

Δείτε το σχετικό tweet από το δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη:

 

Όπως μεταδίδει το Reuters ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος Diosdado Cabello έκανε λόγο για μια «παράτυπη κατάσταση» που πλέον έχει «ελεγχθεί».

Νωρίτερα, ο Cabello την είχε χαρακτηρίσει «τρομοκρατική επίθεση» ενώ μια αυτόπτης μάρτυρας στην πόλη Βαλένθια που απέχει δύο ώρες από την πρωτεύουσα Καράκας δήλωσε ότι άκουσε πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Αυτές οι επιθέσεις, οι οποίες σχεδιάζονται από παραπλανητικά μυαλά στο Μαϊάμι, ενισχύουν μόνο το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων και του βολιβαριανού λαού», ανέφερε ο αξιωματούχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Elias Jaua.

Από την πλευρά της η Αντιπολίτευση χαρακτήρισε το περιστατικό της «εξέγερσης» ως προβοκάτσια.