Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών

Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών

Πρέπει να γίνουν σεβαστά τα νομικά πρότυπα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα Πέμπτη η Γερμανία, καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντώνται για να συζητήσουν την περιστολή μερικών δικαιωμάτων των μεταναστών προκειμένου να αποτρέψουν αυτό που η Ένωση αποκαλεί υβριδική επίθεση από το Μινσκ.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επιτρέπει στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία --χώρες που έχουν σύνορα με τη Λευκορωσία-- να περιορίσουν δικαιώματα των μεταναστών για έξι μήνες και θα απαιτούν από αυτούς να διεκδικούν άσυλο μόνο σε καθορισμένες τοποθεσίες, μεταξύ άλλων μέτρων.

Η νέα υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ χαρακτήρισε απάνθρωπη τη συμπεριφορά του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, φθάνοντας για την πρώτη συνάντησή της με τους ομολόγους της τής ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Κεφαλαιοποιεί πάνω στον πόνο των ανθρώπων για να παίξει για εγχώριο ακροατήριο», είπε η Φέζερ, η οποία πρόσθεσε πως τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών πρέπει να γίνουν σεβαστά.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθούν τα νομικά πρότυπα στα σύνορα, γι' αυτό θα καλωσόριζα ανάπτυξη της (συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ) Frontex εκεί, και είναι εξίσου σημαντικό οι οργανώσεις αρωγής να έχουν πρόσβαση (στους μετανάστες) ανά πάσα στιγμή», είπε.

Καθηλωμένοι στα ανατολικά σύνορα

 

Χιλιάδες μετανάστες μένουν καθηλωμένοι στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αυτό που η ΕΕ θεωρεί πως είναι μια κρίση που προκαλεί το Μινσκ χορηγώντας λευκορωσικές βίζες στη Μέση Ανατολή, δεχόμενο πτήσεις με μετανάστες και ωθώντας τους κατά μήκος των συνόρων.

Όμως ο Λουκασένκο λέει πως η ΕΕ προκάλεσε σκόπιμα ανθρωπιστική κρίση η οποία πρέπει να επιλυθεί.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε πως τα προτεινόμενα μέτρα συνάδουν με τη συνθήκη και τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ δίνοντας παράλληλα στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής κάποια ελευθερία στις κινήσεις.

«Σε μια κατάσταση κρίσης, με την εργαλειοποίηση που έχουμε στα σύνορα με τη Λευκορωσία, είναι σημαντικό τα κράτη-μέλη να μπορούν να κάνουν κάποιες παρεκκλίσεις...», δήλωσε η Γιόχανσον στους δημοσιογράφους.

«Είναι όμως επίσης σημαντικό να συμμορφώνονται με τη συνθήκη και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Και από αυτό δεν είναι δυνατό να παρεκκλίνουμε», είπε.

Η Γιόχανσον απέρριψε επίσης τις εισηγήσεις να επεκταθούν τέτοια μέτρα σε άλλες χώρες όπως στη διαιρεμένη Κύπρο, όπου η γραμμή αντιπαράταξης θεωρείται 'παραθυράκι' για τους μετανάστες που σκοπεύουν να εισέλθουν στην ΕΕ.