Σύμβουλος Ζελένσκι: Είμαστε «ανοιχτοί» στο αίτημα για ουδετερότητα - Δεν παραχωρούμε εδάφη

Σύμβουλος Ζελένσκι: Είμαστε «ανοιχτοί» στο αίτημα για ουδετερότητα - Δεν παραχωρούμε εδάφη

Η Ουκρανία είναι ανοιχτή να συζητήσει το αίτημα της Ρωσίας για ουδετερότητα, εφόσον της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας, αν και δεν θα παραδώσει ούτε μια ίντσα εδάφους, δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ουκρανού προέδρου.

«Σίγουρα, είμαστε έτοιμοι για μια διπλωματική λύση», δήλωσε ο Ιχόρ Ζόβκα, αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού του Β. Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τετάρτη.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο δηλώσεις της επικεφαλής της του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, η Ρωσία ανέφερε ότι διαπιστώνει ύπαρξη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας εξάλλου δήλωσε ότι είναι προτιμότερη η οδός των συνομιλιών.

«Παράλληλα με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση [όπως αποκαλούν οι ρωσικές αρχές την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία σημειώνει το AFP], διεξάγονται επίσης διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά προκειμένου να τεθεί τέλος το ταχύτερο δυνατό στην άφρονα αιματοχυσία και στην αντίσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων... Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία θα επιτύχει τον σκοπό της να εξασφαλίσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και θα προτιμούσε να το κάνει αυτό μέσω συνομιλιών.

Οι στόχοι της Ρωσίας «δεν περιλαμβάνουν την κατοχή της Ουκρανίας ούτε την καταστροφή του κράτους της ούτε την ανατροπή της παρούσας κυβέρνησης», είπε σε συνέντευξη Τύπου η Ζαχάροβα, η οποία πρόσθεσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας εξελίσσεται αυστηρά σύμφωνα με το σχέδιo και επανέλαβε ότι ο ρωσικός στρατός δεν θέτει στο στόχαστρο τον άμαχο πληθυσμό.