Συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία και έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία και έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στο καθεστώς της Δαμασκού και την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση για κατάπαυση του πυρός και την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Υπεγράφησαν τρία έγγραφα: το πρώτο ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την ένοπλη αντιπολίτευση για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στο σύνολο του συριακού εδάφους», δήλωσε ο Vladimir Putin διευκρινίζοντας ότι τα άλλα δύο έγγραφα αφορούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την πλευρά του την υποστήριξή του προς την κατάπαυση του πυρός.

Επιβεβαιώνοντας την επίτευξη συμφωνίας, ο στρατός του καθεστώτος της Δαμασκού διευκρινίζει ότι από την ανακοίνωση αποκλείονται το Ισλαμικό Κράτος, το πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα και όλες οι οργανώσεις που συνδέονται με αυτές, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε «μείωση» της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία.

«Συμφωνώ με την πρόταση του υπουργείου Αμυνας για τη μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στη Συρία», δήλωσε ο Vladimir Putin κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών. «Ομως θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομορκατίας», διευκρίνισε.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του Putin ότι είναι έτοιμος να τηρήσει την συμφωνία εκεχειρίας στην Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Putin και ο Άσαντ συνομίλησαν στο τηλέφωνο και συμφώνησαν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ειρηνική διευθέτηση της συριακής κρίσης που θα διεξαχθούν στην Αστάνα του Καζακστάν θα αποτελέσουν «ένα σημαντικό βήμα προς την τελική επίλυση της κρίσης», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε πως αποτελεί μια «πραγματική ευκαιρία» για την επίτευξη πολιτικής λύσης στον συριακό πόλεμο έπειτα από την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, σημειώνοντας παράλληλα ότι το καθεστώς της Δαμασκού θα εισέλθει στις συζητήσεις της Αστάνα επιδεικνύοντας «διαλλακτικότητα».

«Αποτελεί καθήκον όλων των οργανώσεων της αντιπολίτευσης που την υπέγραψαν (σ.σ. την συμφωνία) να πάρουν αποστάσεις και να αναγγείλουν ότι δεν συνδέονται με το Μέτωπο αλ Νόσρα ή το Νταές (Ισλαμικό Κράτος)», δήλωσε σε συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση της Συρίας ο Ουάλιντ αλ Μουάλεμ.

Νωρίτερα σήμερα ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, είχε δηλώσει ότι και η Τουρκία σκοπεύει να επιτύχει μία εκεχειρία στη Συρία πριν από το νέο έτος, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν θα προχωρήσει σε συνομιλίες με τον Σύρο πρόεδρο Bashar al-Assad.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία εκεχειρία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών στον εμφύλιο της Συρίας κατέρρευσε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Erdogan:  Η «ιστορική ευκαιρία» που προσφέρει η εκεχειρία «δεν πρέπει να χαθεί»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε σήμερα ότι το παράθυρο της ευκαιρίας που ανοίγει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία δεν πρέπει να χαθεί. 

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία αποτελεί μια «ιστορική ευκαιρία» έκρινε ο πρόεδρος της Τουρκίας και ευχαρίστησε τη Ρωσία για τις προσπάθειές της και για την διακοπή των αεροπορικών επιδρομών, που κατ'' αυτόν συμπεριλαμβάνεται στην ανακωχή.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι προσεχείς συνομιλίες για τη Συρία στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη αλλά να τις συμπληρώσουν. 

«Αυτή η ευκαιρία πάση θυσία δεν πρέπει να χαθεί», επέμεινε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Οι ΥΠΕΞ τη Ρωσίας και της Τουρκίας συζήτησαν σχετικά με τις προσεχείς διαπραγματεύσεις στην Αστάνα

   Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο ομόλογός του της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησαν σχετικά με τις προσεχείς διαπραγματεύσεις για τη Συρία οι οποίες σχεδιάζεται να διεξαχθούν στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική διπλωματία. 

   Οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη πως θεωρούν σημαντικό με την κατάπαυση του πυρός στη Συρία να συντονιστούν επίσης το Ιράν αλλά και ο ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα. 

   Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, ο Λαβρόφ είχε εξάλλου μια χωριστή τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον ομόλογό του τού Ιράν, τον Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σχετικά με τη Ρωσία. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και σε αυτή την περίπτωση σχετικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις στην Αστάνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ