Συμφωνία Καΐρου-Λευκωσίας για το άνοιγμα της αεροπορικής σύνδεσης Κύπρου-Αιγύπτου

Συμφωνία Καΐρου-Λευκωσίας για το άνοιγμα της αεροπορικής σύνδεσης Κύπρου-Αιγύπτου

Μία ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία για το άνοιγμα της αεροπορικής σύνδεσης Κύπρου-Αιγύπτου και από τις ιδιωτικές κυπριακές αεροπορικές εταιρείες, υπεγράφη χθες το βράδυ στο Κάιρο, στο περιθώριο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής των ηγετών Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου.

 Πρόκειται για μία νέα συμφωνία στον τομέα των αερομεταφορών, που υπέγραψαν ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου Μάριος Δημητριάδης και ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Σαρίφ Φατχί.

 Έτσι, ενώ μέχρι σήμερα, μπορούσαν να ταξιδέψουν από και προς την Αίγυπτο μόνον οι εθνικοί αερομεταφορείς και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πλέον «Κυπριακές Αερογραμμές» (Cyprus Airways), με τη νέα αυτή συμφωνία, που θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο κρατών, θα μπορούν και οι σημερινές ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν στη Μεγαλόνησο να «ανοίξουν τα φτερά τους» προς την Αίγυπτο.  

 Μέσω της συμφωνίας καταργείται παράλληλα ο περιορισμός των πτήσεων προς Κύπρο για οκτώ αεροδρόμια της Αιγύπτου (εκτός Καΐρου και Αλεξάνδρειας) και δίνεται το δικαίωμα απεριόριστων διαδρομών.

Όπως μας επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η συμφωνία αποσκοπεί παράλληλα και στην από κοινού αναβάθμιση της τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών, παρέχοντας πακέτα και σε τουρίστες τρίτων χωρών που θα μπορούν από κοινού να επισκέπτονται την Αίγυπτο και την Κύπρο.  

 Στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης, εγκρίθηκε παράλληλα Κοινή Διακήρυξη μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας για τους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών και της ανάπτυξης των λιμανιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ