Συναγερμός για τα κρούσματα - Ένα βήμα πριν φτάσει στις τοπικές κοινωνίες
Κορονοϊός

Συναγερμός για τα κρούσματα - Ένα βήμα πριν φτάσει στις τοπικές κοινωνίες

Επιθετικές απαγορεύσεις κατά του κορονοϊού για περιορισμό της διασποράς του, παίρνει το υπουργείο Υγείας και οι λοιμωξιολόγοι της χώρας, με αφορμή το 9ο κρούσμα που παρουσίασε εξ' αρχής σοβαρή νόσηση.

Η ύπαρξη συγκεκριμένης εστίας από ομάδα ατόμων στην Ηλεία, τα οποία πιθανότατα έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, ανεβάζει το επίπεδο επικινδυνότητας σε μετάδοση τρίτης γραμμής - πέραν των μεμονωμένων περιστατικών ή των περιστατικών στενής επαφής στην οικογένεια και το νοσοκομείο - και τα μέτρα αποσκοπούν στην αποφυγή διασποράς του ιού στην κοινότητα, δηλαδή στην τοπική κοινωνία.

Για το λόγο αυτό, αποφασίσθηκε το κλείσιμο των σχολείων και η αναστολή κοινωνικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν κοινωνικές συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους.

Η κίνηση των λοιμωξιολόγων είναι κατ΄ αρχήν διερευνητική, για το πρώτο 48ωρο. Ο χρόνος αυτός είναι αρκετός για να θα επιτρέψει την επιβεβαίωση των κρουσμάτων που αυτή τη στιγμή ελέγχονται, αλλά και την περαιτέρω ιχνηλάτηση των περιστατικών που θα προκύψουν θετικά, ώστε να διερευνηθεί η αρχική προέλευση της μόλυνσης και να βρεθούν τα επόμενα βήματα μετάδοσης του ιού.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα αποφασισθούν και πιθανά πρόσθετα μέτρα, εάν κριθεί αναγκαίο να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος για μια αποτελεσματικότερη αντίδραση.

Ο στόχος είναι να παραμείνει η μετάδοση του ιού σε επίπεδο ομάδας και στην περίπτωση που έχει ξεφύγει στην τοπική κοινωνία, να επιστρέψει και πάλι στο επίπεδο της ομάδας, για να μην αυξηθεί ο αριθμός των εστιών. Μόνο που για τη δεύτερη περίπτωση, τα μέτρα αυτά θα χρειαστεί να επεκταθούν πέρα από το διήμερο, τουλάχιστον κατά 14 ημέρες.

Στο μεταξύ, στα νοσοκομεία αναφοράς ξεκινά η διαμόρφωση χώρων για την αποφυγή της επαφής των πιθανών κρουσμάτων με τους λοιπούς ασθενείς ή συνοδούς που περιμένουν να εξεταστούν στις εφημερίες ή στα τακτικά ιατρεία ή ήδη νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αυτά.

Θνησιμότητα

Ο κυριότερος προβληματισμός των λοιμωξιολόγων έχει να κάνει με την αυξημένη θνησιμότητα που προκαλεί ο συγκεκριμένος κορονοϊός σε ηλικίες από 60 ετών και πλέον, καθώς μεγάλος αριθμός του πληθυσμού βρίσκεται ήδη στις ηλικίες αυτές και μάλιστα παρουσιάζει και συννοσηρότητες από χρόνιες παθήσεις. 

Η θνησιμότητα σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή στοιχεία, φθάνει το 3,6% για τις ηλικίες 60-69 ετών, το 8% από 70-79% και το 14,8% από 80 ετών και άνω.

Αντίστοιχα, εάν προϋπάρχει καρδιαγγειακή νόσος το ποσοστό θνησιμότητας είναι 10,5%, διαβήτης 7,3%, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια 6,3%, υπέρταση 6% και καρκίνος 5,6%, όταν η θνησιμότητα χωρίς την ύπαρξη άλλου νοσήματος είναι 0,9%.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη

Στο μεταξύ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει πως τώρα είναι η ώρα για άμεση αναμόρφωση και λειτουργία του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, με την οριοθέτηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και την ένταξη στο νέο σύστημα και των ιατρικών ειδικοτήτων σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας.

Το μέτρο αυτό θα περιορίσει σημαντικά την προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία, δίνοντας το περιθώριο για περίθαλψη των ασθενών που πραγματικά χρειάζονται νοσηλεία.

Ο ΠΙΣ σε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια έθεσε θέμα ανοίγματος όλων των κλινών που είναι έτοιμες στις μονάδες εντατικής θεραπείας για να μπορέσει το σύστημα να ανταποκριθεί, ενώ έθεσε θέμα περιορισμού της δυνατότητας λήψης φαρμάκων χωρίς συνταγή, τη διατίμηση σε μάσκες, αντισηπτικά και εξοπλισμό της προστασίας των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Καταλήγοντας ο ΠΙΣ έκανε έκκληση σε όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμένουν στο σπίτι και να τηλεφωνούν στο γιατρό τους ή τον ΕΟΔΥ, να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο απροειδοποίητα και να αποφεύγουν τους χώρους συνάθροισης.

Πόσοι και πού έχουν νοσήσει

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν πλέον τις 93.090 διεθνώς, εκ των οποίων τα 2.223 είναι νέα.

Στην Κίνα καταγράφονται 80.422 κρούσματα εκ των οποίων τα 120 νέα και 2984 θάνατοι, οι 38 χθες.

Εκτός Κίνας, τέσσερις νέες  χώρες προστέθηκαν στη λίστα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 76, με την προσθήκη της Αργεντινής, Χιλής, Πολωνίας και Ουκρανίας.

Στις 76 χώρες έχουν καταγραφεί 12.668 κρούσματα, εκ των οποίων τα 2103 χθες, καθώς και 214 θάνατοι, εκ των οποίων οι 48 χθες.

Στην Ευρώπη καταγράφηκαν χθες 634 νέα κρούσματα και 28 θάνατοι στην Ιταλία και ένας στη Γαλλία.