Συνάντηση ΗΠΑ - Καναδά - Μεξικού για τη νέα εμπορική συμφωνία (USMCA)

Συνάντηση ΗΠΑ - Καναδά - Μεξικού για τη νέα εμπορική συμφωνία (USMCA)

Οι εμπορικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού θα συναντηθούν σήμερα στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν το νέο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας (USMCA) που θα αντικαταστήσει την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για την Βόρεια Αμερική (NAFTA), όπως ανέφερε το Politico επικαλούμενο πηγές που έχουν ενημερωθεί σχετικά με τον προγραμματισμό της συνάντησης.

Στην σημερινή συνάντηση θα λάβουν μέρος, ο Εμπορικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ, η αναπληρωτής πρωθυπουργός του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού για την Βόρεια Αμερική Χεσούς Σέιντ.

Να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί από τον Καναδά και το Μεξικό πριν ο Τραμπ  ολοκληρώσει τη συμφωνία και τη στείλει στο Κογκρέσο για ψηφοφορία. Ο Καναδάς αναμένεται να αποδεχθεί τις αλλαγές στο κείμενο, ωστόσο αυτό δεν είναι βέβαιο για το Μεξικό όσον αφορά τις διατάξεις που αφορούν στα πρότυπα εργασίας. Μερικοί αξιωματούχοι του Μεξικού ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι θα υπάρξουν αλλαγές που θα σχετίζονται με την κυριαρχία της χώρας. 

H Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε πως μία έκδοση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά, την οποία θα μπορούσαν να ψηφίσουν οι Δημοκρατικοί είναι “εντός των προϋποθέσεων.”, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να δει την τελική επεξεργασία της.

“Είμαστε εντός των προϋποθέσεων για μία ουσιαστικά βελτιωμένη συμφωνία για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ. Τώρα, χρειάζεται να δούμε την πρόοδό μας στα όσα γράψαμε από τον Εμπορικό Εκπρόσωπο των ΗΠΑ, για μία τελική επεξεργασία,” δήλωσε η Πελόζι σε ανακοίνωσή της.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για μία έγκριση από το Κογκρέσο της εμπορικής συμφωνίας (USMCA) η οποία, θα αντικαταστήσει την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για την Βόρεια Αμερική (NAFTA). Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την αναγκαστική εργασία, αλλά και ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος.