Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Εμ. Μακρόν για Ταμείο Ανάκαμψης και Ανατ. Μεσόγειο
Σύνοδος Κορυφής

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Εμ. Μακρόν για Ταμείο Ανάκαμψης και Ανατ. Μεσόγειο

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νέα πρόταση του Σ. Μισέλ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μετά την αναθεωρημένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης που έβαλε στο τραπέζι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ Μισέλ και η οποία προβλέπει μειωμένο ποσό επιχορηγήσεων στα 450 δισ. μαζί με μηχανισμό επιτήρησης - εποπτείας του Ταμείου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόταση που επιχειρεί να γεφυρώσει τις διαφορές θέτει το ύψος των επιχορηγήσεων στα 450 δισ. ευρώ (από 500 δισ. που ήταν η προηγούμενη) και των δανείων στα 300 δισ. ευρώ, προκειμένου καμφθούν οι αντιστάσεις. Το σύνολο των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισ. ευρώ.

Η πρόταση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυξάνει επίσης τα rebates (ετήσιες εκπτώσεις προϋπολογισμού), που λαμβάνουν χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, κατά 100 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Τέλος, εισάγει το «super emergency brake», έναν μηχανισμό επιτήρησης - εποπτείας του Ταμείου που θα επιτρέπει σε ένα κράτος-μέλος να μπλοκάρει την εκταμίευση κονδυλίων, εφόσον αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Ειδικότερα, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα έχουν τρεις μέρες στη διάθεσή τους, από τη στιγμή που η Κομισιόν εγκρίνει τη εκταμίευση ενός ποσού, προκειμένου να εκφράσουν επίσημα τις αντιρρήσεις τους και το ζήτημα θα επιλαμβάνονται είτε οι ηγέτες της ΕΕ είτε το Eurogroup.

Στις πρώτες αντιδράσεις για τη νέα πρόταση Μισέλ, ολλανδικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να διαρκέσουν έως και αύριο το μεσημέρι.