Συνάντηση Th. May - Β. Netanyahu με την ευκαιρία της 100ής επετείου της Διακήρυξης Μπάλφουρ

Συνάντηση Th. May - Β. Netanyahu με την ευκαιρία της 100ής επετείου της Διακήρυξης Μπάλφουρ

Η πρωθυπουργός Theresa May υποδέχεται σήμερα τον ισραηλινό ομόλογό της Benjamin Netanyahu για την 100ή επέτειο από τη Διακήρυξη Balfour, από το όνομα του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Arthur Balfour ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Στο κείμενο αυτό, που δημοσιεύθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1917, η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει πως «βλέπει ευνοϊκά την ίδρυση στην Παλαιστίνη μιας εθνικής εστίας για τον εβραϊκό λαό».

Η επέτειος γιορτάζεται στο Ισραήλ, όπου η διακήρυξη Balfour θεωρείται το προοίμιο της δημιουργίας του εβραϊκού κράτους το 1948. Για τους Παλαιστίνιους, αντίθετα, αποτελεί την αρχή μιας «καταστροφής».

Η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί προς το μεσημέρι με τον Netanyahu και οι δυο τους θα συμμετάσχουν το βράδυ σε δείπνο παρουσία του Roderick Balfour, ενός από τους απογόνους του συγγραφέα της διακήρυξης, του τότε υπουργού Εξωτερικών Arthur Balfour.

«Είμαστε περήφανοι που διαδραματίσαμε έναν ρόλο σκαπανέα στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ», αναμένεται να πει η Μέι κατά τη δεξίωση αυτή, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που δημοσιοποιήθηκαν προκαταβολικά από τις υπηρεσίες της.

Η βρετανή πρωθυπουργός θα κρούσει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για μια «ολέθρια μορφή αντισημιτισμού που χρησιμοποιεί την κριτική για τις πράξεις της ισραηλινής κυβέρνησης ως επονείδιστη δικαιολογία προκειμένου να αμφισβητήσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ».

Η Theresa May θα επαναλάβει τέλος τη θέση των Βρετανών για «μία λύση δύο κρατών», με "ένα Ισραήλ σε ευημερία και ασφάλεια πλάι σε ένα βιώσιμο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος».

Πριν από την αναχώρησή του για το Λονδίνο, ο Netanyahu κάλεσε τους Παλαιστίνιους να αναγνωρίσουν τη σημασία της διακήρυξης Balfour.

«Οι Παλαιστίνιοι λένε πως η διακήρυξη Balfour ήταν μια τραγωδία. Δεν ήταν τραγωδία», είπε.

«Αυτό που είναι τραγικό, είναι η άρνησή τους να τη δεχθούν 100 χρόνια αργότερα», πρόσθεσε. «Ελπίζω πως θα αλλάξουν γνώμη γιατί, αν το κάνουν, θα μπορέσουν στο τέλος να προχωρήσουν και να καταλήξουν σε ειρήνη μεταξύ των δύο λαών μας».

Στο δείπνο δεν θα συμμετάσχει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών Jeremy Corbyn, ο οποίος αρνήθηκε την πρόσκληση λόγω «άλλων υποχρεώσεων», ανέφερε το κόμμα του, που θα εκπροσωπηθεί ωστόσο από την Emily Thornberry, υπεύθυνη Εξωτερικών Υποθέσεων των Εργατικών.

Η απουσία του Corbyn ενδέχεται να μην περάσει απαρατήρητη καθώς το κόμμα χρειάστηκε να διαχειριστεί τα τελευταία χρόνια κατηγορίες για αντισημιτισμό και ο ίδιος ο Corbyn επικρίθηκε επειδή συναντήθηκε με μέλη της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ