Συνάντηση του πρόεδρου της Κίνας με τον Henry Kissinger, στο Πεκίνο

Συνάντηση του πρόεδρου της Κίνας με τον Henry Kissinger, στο Πεκίνο

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ και δήλωσε ότι η Κίνα θα συνεργασθεί στενά με τις ΗΠΑ σε μία νέα αφετηρία για τη διατήρηση της ομαλής εξέλιξης των σχέσεων και της σταθερής ανάπτυξης.

«Η εξέλιξη των σινο-αμερικανικών δεσμών μετά τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων έχει αποδείξει ότι τα κοινά συμφέροντά μας υπερβαίνουν κατά πολύ τις διαφορές», δήλωσε ο Σι. Τόνισε, επίσης, ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να κατανοούν σωστά τις στρατηγικές προθέσεις της άλλης χώρας, να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του μηδενικού αθροίσματος, να εμμείνουν στην αποτροπή των συγκρούσεων, να έχουν αμοιβαίο σεβασμό και να συνεργάζονται για το αμοιβαίο καλό, για να ενισχύσουν την οικοδόμηση ενός νέου τύπου σχέσης μεγάλων χωρών μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Ο Κίσινγκερ δήλωσε στον Σι ότι πιστεύει πως η νέα αμερικανική διακυβέρνηση προσδοκά να διευκολύνει μία βιώσιμη, σταθερή και καλύτερη ανάπτυξη των σινο-αμερικανικών σχέσεων. Ως πρωτοπόρος των σινο-αμερικανικών σχέσεων, ο 93ετής πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε επισκεφθεί μυστικά την Κίνα το 1971, σπάζοντας τον πάγο και ανοίγοντας τον δρόμο για την καθιέρωση σινο-αμερικανικών διπλωματικών σχέσεων το 1979.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια