Συνάντηση του Στ. Κοντονή με την Ένωση Ελλήνων Εργατολόγων για επίσπευση των εργατικών δικών

Συνάντηση του Στ. Κοντονή με την Ένωση Ελλήνων Εργατολόγων για επίσπευση των εργατικών δικών

Θέματα που αφορούν τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση», συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η απλοποίηση των δικονομικών διαδικασιών για την επίσπευση διεξαγωγή των δικών που αφορούν εργατικές διαφορές και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Ειδικότερα, το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων, αποτελούμενο από τους Φώτη Κλαουδάτο, Δημήτρη Βασιλείου και Χρίστο Νικολουτσόπουλο, πρότεινε στον υπουργό Δικαιοσύνης νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες αφενός θα επιταχύνουν τη διεξαγωγή των εργατικών δικών και θα επιφέρουν αποσυμφόρηση των πολιτικών δικαστηρίων και αφετέρου θα παρέχουν στους θιγόμενους εργαζόμενους δικαιώματα για μια πιο δίκαιη δίκη.

Αναλυτικότερα, από την Ένωση προτάθηκε οι δικαστές να μην κάνουν τους υπολογισμούς επί των εργατικών αξιώσεων και διαφορών, αλλά το βάρος αυτό να μεταφερθεί στους δικηγόρους των δύο μερών (εργαζομένων και εργοδοτών).

Σημειώνεται ότι κατά τις εργατικές διεκδικήσεις οι δικαστές αναγκάζονται να προβαίνουν σε δεκάδες υπολογισμούς, που αφορούν τις διαφορές αποδοχών, δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδομάτων, αποζημιώσεων, αλλαγής μισθολογικών κλιμακίων, κ.λπ. Οι υπολογισμοί αυτοί είναι χρονοβόροι και μετακυλούν τον χρόνο δημοσίευσης των δικαστικών αποφάσεων. Κατόπιν αυτών, η Ένωση πρότεινε οι υπολογισμοί αυτοί να γίνονται από τους δικηγόρους των δύο διαδίκων (εργοδοτών- εργαζομένων) και εάν υπάρχουν ενστάσεις τότε να επιλαμβάνεται ο δικαστής που χειρίζεται την υπόθεση.

Παράλληλα, προτάθηκε να τροποποιηθεί η νέα διάταξη του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που απαγορεύει στους μάρτυρες να καταθέτουν για το περιεχόμενα και τους όρους των συμβάσεων εργασίας.

Ακόμη, προτάθηκε να μπορούν οι εργαζόμενοι να παρίστανται ως πολιτική αγωγή με δικηγόρο στις ποινικές δίκες (μετά από μήνυση) για μη καταβολή δεδουλευμένων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από την Ένωση Ελλήνων Εργατολόγων να καταθέσει υπόμνημα με τις προτάσεις της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ