Συνάντηση Tusk-May στο Λονδίνο την ερχόμενη Τρίτη, με θέμα το Brexit

Συνάντηση Tusk-May στο Λονδίνο την ερχόμενη Τρίτη, με θέμα το Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Βρετανίας στο Λονδίνο την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με το Brexit. Θα έχει προηγηθεί η ομιλία που θα εκφωνήσει η Theresa May την Παρασκευή στη Φλωρεντία, στην οποία αναμένεται να περιγράψει το σχέδιό της όσον αφορά τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση -ενώ στις 28 του μήνα έχει προγραμματιστεί δείπνο των ηγετών της ΕΕ την 28η Σεπτεμβρίου στο Ταλίν της Εσθονίας.

Ο Tusk συναντήθηκε με τη May στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και αναφέρθηκε στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, κορυφαίος σύμβουλος της May για ευρωπαϊκά θέματα σημείωσε μιλώντας σε στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα υποσχεθεί, κατά την ομιλία της στη Φλωρεντία, πως το Λονδίνο θα καλύψει ένα κενό στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ύψους τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων ευρώ αμέσως μετά την αποχώρηση.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το Brexit δεν θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες στο δείπνο του Ταλίν, όμως η May θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να ενημερώσει τους υπόλοιπους «27» για τη θέση της.

Πάντως, ελάχιστη πρόοδος έχει καταγραφεί μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις, ενώ οι ρωγμές στο Συντηρητικό Κόμμα βαθαίνουν. Η ομιλία της May στη Φλωρεντία θεωρείται μια ευκαιρία για τη βρετανίδα πρωθυπουργό να δώσει ώθηση στις συνομιλίες και να ανακτήσει ένα μέρος τουλάχιστον του κύρους και της ισχύος της.

Μολονότι ο Tusk έχει την ευθύνη για τον συντονισμό των 27 ηγετών όσον αφορά το Brexit, μόνον ο Michel Barnier είναι εξουσιοδοτημένος να διαπραγματεύεται με τους Βρετανούς εκ μέρους της Ε.Ε. και οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές στο Λονδίνο πως σε αυτόν θα πρέπει να απευθύνεται για όλα τα ζητήματα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Barnier στις διαπραγματεύσεις έχουν απελπίσει τους Βρετανούς, οι οποίοι θέλουν να παραμεριστούν τα θέματα του διαζυγίου, όπως ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει το Λονδίνο ή τα σύνορα με την Ιρλανδία, και να γίνει συζήτηση για τη μελλοντική σχέση. Ο Barnier επιμένει ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση για τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ