Συνασπισμός «τζαμάικα» ή κυβέρνηση μειοψηφίας οι επιλογές της A. Merkel

Συνασπισμός «τζαμάικα» ή κυβέρνηση μειοψηφίας οι επιλογές της A. Merkel

Οι μεγαλύτερες του αναμενομένου απώλειες της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU), η συντριβή των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που σημείωσαν το χειρότερο αποτέλεσμά τους μεταπολεμικά, καθώς και η ανάδειξη της ακροδεξιάς εθνικιστικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στην τρίτη θέση είναι τρία στοιχεία που αναμφίβολα σφραγίζουν το αποτέλεσμα των γερμανικών βουλευτικών εκλογών.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί, όσον αφορά στη συνολική εικόνα, το γεγονός ότι τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα συγκεντρώνουν αθροιστικά ιστορικά χαμηλό ποσοστό -γύρω στο 54% έναντι πάνω από 67% το 2013- με την AfD και τους Φιλελεύθερους (FDP) -οι οποίοι υπερδιπλασίασαν τη δύναμή τους- να καρπώνονται το σύνολο σχεδόν των απωλειών. 

Πλέον, με δεδομένη και εκπεφρασμένη την πρόθεση της ηγεσίας του SPD το κόμμα να παραμείνει στην αντιπολίτευση, για η καγκελάριος Angela Merkel έχει μπροστά της δύο δρόμους όσον αφορά στον σχηματισμό του επόμενου συνασπισμού: Είτε αυτόν που περνάει από την... Τζαμάικα, δηλαδή τη συνεργασία με το FDP και τους Πράσινους (οι οποίοι επίσης ενισχύθηκαν ελαφρά) είτε του σχηματισμού μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, πιθανότατα μόνο με τους Φιλελεύθερους.

Η μεγάλη δυσκολία του πρώτου δρόμου έγκειται στις σημαντικές διαφορές που έχουν μεταξύ τους τα προγράμματα των δύο υποψήφιων εταίρων της Merkel, ειδικά όσον αφορά στη φορολογία και την Ευρώπη, αλλά και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Γερμανών δεν δείχνει να βλέπει με καλό μάτι μια τέτοια επιλογή. Πράγματι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δικτύου ARD, στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει έναν κυβερνητικό συνασπισμό τύπου «Τζαμάικα».

Σε επίπεδο κομμάτων, το 31% των ψηφοφόρων της CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων.

Όσον αφορά στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, είναι γεγονός ότι η Γερμανία και οι πολίτες της είναι ασυνήθιστοι σε τέτοια σχήματα και, σε μεγάλο βαθμό, θα είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί. Πολύ περισσότερο καθώς μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα αποδυναμώσει την εικόνα παντοδυναμίας της Γερμανίας στην υπόλοιπη Ευρώπη -με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Έτσι, ήδη οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι ουσιαστικά η συγκρότηση ενός συνασπισμού τύπου «τζαμάικα» αποτελεί μονόδρομο για την Γερμανία.

Η ίδια η Merkel, άλλωστε, άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι δεν την βρίσκει σύμφωνη η κυβέρνηση μειοψηφίας. «Έχω την αίσθηση ότι θα φτάσουμε σε μια σταθερή κυβέρνηση για τη Γερμανία», είπε απόψε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής «συζήτησης των ελεφάντων», λόγο μετά το τέλος των εκλογών.