Συνεδριάζουν εκτάκτως αύριο οι ειδικοί - Στο τραπέζι αλλαγές στα μέτρα για την πανδημία

Συνεδριάζουν εκτάκτως αύριο οι ειδικοί - Στο τραπέζι αλλαγές στα μέτρα για την πανδημία

Στην αξιολόγηση των υφιστάμενων μέτρων προχωρά η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει εκτάκτως αύριο προκειμένου, με δεδομένη και την κόπωση των πολιτών, να δώσει έναν γενικό χρονικό ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης ορισμένων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η σταδιακή άρση κάποιων μέτρων με την 22α Μαρτίου να μην αποκλείεται ως ημερομηνία, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τους υγειονομικούς παράγοντες και το πως συμβάλλει κάθε δραστηριότητα στα υγειονομικά δεδομένα. To θέμα είχε απασχολήσει χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην πράξη, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και ιδίως την κόπωσή τους ύστερα από ένα έτος μάχης με την πανδημία, τα μέλη της Επιτροπής θα εξετάσουν ένα γενικό χρονοδιάγραμμα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν την πορεία της πανδημίας. Στόχος είναι η άρση των περιορισμών να γίνει σταδιακά και παράλληλα με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, τα οποία και θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση του πρώτου μεγάλου τείχους ανοσίας που θα οδηγήσει σταδιακά στην επάνοδο σε κανονικότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιδιώκεται ένα τμηματικό άνοιγμα ξεκινώντας από τον χώρο του λιανεμπορίου και μίας σειράς δραστηριοτήτων όπως κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, πάντα με ραντεβού και με τήρηση μέτρων και αποστάσεων, όπως ακριβώς την προηγούμενη φορά, πριν τεθεί σε ισχύ το τρέχον lockdown.

Πρόταση υπάρχει και για άνοιγμα καταστημάτων με τη μέθοδο του click away από την ίδια ημερομηνία και με ραντεβού. Στον αντίποδα και με αιτιολογία την κινητικότητα που εμφανίσθηκε και την περίοδο των εορτών υπάρχει πρόταση που αναφέρει πως για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα το άνοιγμα των καταστημάτων να γίνει συνολικά τη μεθεπόμενη Δευτέρα και αφού διαπιστωθεί πως θα κινηθεί η αγορά με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των λοιπών δραστηριοτήτων ομορφιάς και περιποιήσεις.

Στα παραπάνω βέβαια κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η πορεία του κρουσμάτων που ούτως ή άλλως αυτή την εβδομάδων αναμένεται να σημειώσουν νέα άνοδο με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι θα ξεπεράσουν τις 3.000, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα υπολογίζοντας παράλληλα την πορεία των εμβολιασμών και τη διαμόρφωση του πολυπόθητου τείχους ανοσίας όπως αυτό καταγράφεται ήδη στις ηλικιακές ομάδες που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Στ. Πέτσας: Σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τα τέλη Μαρτίου 

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση μελετά σταδιακό άνοιγμα της αγοράς προς τα τέλη Μαρτίου, επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η τελική απόφαση εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σημείωσε δε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από το περσινό.

Σχολιάζοντας τα αυξημένα κρούσματα, ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» εξήγησε ότι υπάρχει μια αίσθηση ματαιότητας στους πολίτες που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Όπως είπε, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είμαστε στο τέλος του δύσκολου δρόμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι πρέπει να τηρηθούν για λίγο ακόμη τα μέτρα, ενώ τον Μάιο, όπως είπε, τα πράγματα θα είναι καλύτερα καθώς θα υπάρχει και καλύτερη ροή εμβολίων.

Επιπλέον, όπως είπε, ο ίδιος ανησυχεί διότι υπάρχει ένα κλίμα αναταραχής, καθώς υπάρχει «ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια των πολλών».

Όσο για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων παραδέχθηκε ότι υπάρχει πίεση στην πραγματική οικονομία, με το πρόβλημα να παρατηρείται πιο έντονα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια