Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Βερολίνου - Άγκυρας

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Βερολίνου - Άγκυρας

Στα άκρα οδηγεί η Τουρκία τις σχέσεις της με τη Γερμανία και την Αυστρία. Χθες, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Omer Celik επιτέθηκε φραστικά τόσο στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Sigmar Gabriel, όσο και στον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Sebastian Kurz κατηγορώντας τους ότι αντιγράφουν «ρατσιστές και ακροδεξιούς».

Για «προσβλητικές και μη αποδεκτές δηλώσεις» έκανε λόγo το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο υφυπουργός Εξωτερικών Michael Roth σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt υποστήριξε ότι «κάτι παρόμοιο δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δεδομένων των πολυάριθμων προκλήσεων που αφορούν τόσο τη Γερμανία, όσο και την Τουρκία είναι ιδιαιτέρως σημαντικό όλες οι πολιτικές διενέξεις να επιλύονται με αλληλοσεβασμό».

«Ο πρόεδρος Erdogan καταστρέφει τις σχέσεις με τη Γερμανία και την ΕΕ»

Έντονα επικριτικός στον Rejep Tayyip Erdogan εμφανίστηκε ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών συντηρητικών Volker Kauder σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Magdeburger Volksstimme υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορώ να πιστέψω με ποιο τρόπο ο κ. Erdogan καταστρέφει τις σχέσεις με τη Γερμανία και την Ευρώπη».

Την ίδια στιγμή η τουρκικής καταγωγής βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά», Sevim Dagdelen τάχθηκε υπέρ «στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος του Rejep Tayyip Erdogan, όπως είναι το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων». Για μια ακόμα φορά η βουλευτής κατηγόρησε τον Tούρκο πρόεδρο ότι «κρατάει ομήρους αθώους γερμανούς πολίτες στις τουρκικές φυλακές».

«Το Βερολίνο έκλεινε εδώ και χρόνια τα μάτια σε όσα συνέβαιναν στην Τουρκία»

Εν τω μεταξύ, τη στιγμή που συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η διένεξη Βερολίνου-Άγκυρας ο πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας στη Γερμανία Ali Ertan Toprak δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων afp ότι οι Κούρδοι της Γερμανίαw δεν υποστηρίζονται όσο θα έπρεπε από τις γερμανικές αρχές όταν δέχονται απειλές και εκφοβισμούς από οπαδούς του Erdogan.

Ο πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας κατηγόρησε μάλιστα την καγκελάριο Merkel και τον υπουργό Εξωτερικών Gabriel ότι παρά τα πολλά προειδοποιητικά μηνύματα στο παρελθόν, έκλεισαν τα μάτια μπροστά σε όσα συνέβαιναν στην Τουρκία. «Το αργότερο μετά τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013 Γερμανία και ΕΕ θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι για να παραμείνει στην εξουσία ο Erdogan θα καταργούσε το κράτος δικαίου και την Δημοκρατία», τόνισει ο κ. Toprak.

Ας σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα μήνα η γερμανική κυβέρνηση εγκατέλειψε την μετριοπαθή στάση της έναντι της Τουρκίας με αφορμή τη σύλληψη και κράτηση του Γερμανού ακτιβιστή Peter Steudtner. Ο υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel είχε εκδώσει τότε ταξιδιωτικές συστάσεις που αφορούσαν Γερμανικούς τουρίστες αλλά και επενδυτές.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι τόνοι μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας ανέβηκαν και πάλι έπειτα από τη σύλληψη του τουρκογερμανού αντικαθεστωτικού συγγραφέα Dogan Akhanli στην Ισπανία μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης που απέστειλαν οι τουρκικές αρχές στη Interpol.

Φωτογραφία αρχείου SOOC