Συνεργασία Πολωνίας - ΕΕ για τη συνταγματική κρίση της χώρας ζητούν ευρωβουλετές

Συνεργασία Πολωνίας - ΕΕ για τη συνταγματική κρίση της χώρας ζητούν ευρωβουλετές

Οι εξελίξεις στην Πολωνία, οι νομοθετικές αλλαγές με τις επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στο ΕΚ. Ύστερα από σχετική συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν σήμερα κοινή πρόταση ψηφίσματος ( μη νομοθετική) των πέντε μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων: ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Ενωτική Αριστερά και Πράσινοι.

Στο κείμενο της πρότασης γίνεται ειδική αναφορά στη διαμάχη στην Πολωνία για τη σύνθεση και τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Τονίζεται το πρόβλημα της μη δημοσίευσης των αποφάσεών του Δικαστηρίου, πράγμα που δεν συμβαδίζει με τις εγγυήσεις σεβασμού του κράτους δικαίου.

Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή Βενετίας, που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες του συνταγματικού δικαίου, στη γνωμοδότησή της για τις τροποποιήσεις του νόμου για το Συνταγματικό Δικαστήριο, κάλεσε τα κρατικά όργανα της Πολωνίας να δημοσιεύουν, να σέβονται πλήρως και να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

Τονίζεται παράλληλα ότι οι προαναφερθείσες τροποποιήσεις θα υπονόμευαν σοβαρά το έργο του Δικαστηρίου και θα το καταστήσουν αναποτελεσματικό ως θεματοφύλακα του Συντάγματος.

Ανησυχίες δημιουργούν επίσης ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος, όσο και ο νόμος για τα μέσα ενημέρωσης.

Με την πρόταση ψηφίσματος που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (510 ψήφοι υπέρ, 160 κατά, στο σύνολο 699 ψηφισάντων), οι ευρωβουλευτές καλούν την πολωνική κυβέρνηση να συνεργασθεί με την Επιτροπή «σύμφωνα με την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας» και την προτρέπουν να χρησιμοποιήσει τους τρεις μήνες που της προσφέρει η Επιτροπή, για να συνεργασθεί με όλα τα μέρη που εκπροσωπούνται στο πολωνικό Κοινοβούλιο, με στόχο την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στην τρέχουσα συνταγματική κρίση.

Καλούν την Επιτροπή να παρακολουθήσει τη συνέχεια που θα δώσουν οι πολωνικές αρχές στις συστάσεις και της ζητά να αξιολογήσει τη συμβατότητα με το δίκαιο της ΕΕ των νόμων που έχουν ήδη εγκριθεί.

Συγκεκριμένα αναφέρονται οι εξής νόμοι:

Νόμος για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, όπου απαιτείται ένα πλαίσιο που να εξασφαλίζει το κεκτημένο της ΕΕ στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων ενημέρωσης.

Νόμος για την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την αστυνομία με κινδύνους παρέμβασης στην ιδιωτική ζωή ή σε θέματα μαζικής παρακολούθησης και μαζικής επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων πολιτών.

Νόμος για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του νόμου περί διώξεων.

Νόμος για τη δημόσια διοίκηση με σοβαρό κίνδυνο πολιτικοποίησής της.

Νόμος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή απειλή για το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια