Συνομιλίες για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από χθες στις Βρυξέλλες

Συνομιλίες για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από χθες στις Βρυξέλλες

Tην ώρα που στο Κοινοβούλιο της χώρας συνεχίζεται η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών, η επίσημη αντιπροσωπεία της πΓΔΜ άρχισε χθες την πρώτη από τις δυο μέρες  επίσημων συνομιλιών για την επίσημη προσχώρηση στο ΝΑΤΟ. 

Οι επίσημες συνομιλίες για την ένταξη καλύπτουν λεπτομερείς πτυχές της ένταξης, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, στρατιωτικών και νομικών ζητημάτων. Οι συνομιλίες προεδρεύονται από τον βοηθό γενικό γραμματέα του NATO για τις πολιτικές υποθέσεις και την πολιτική ασφαλείας Αλεχάντρο Αλβαρογκονζάλεζ οποίος καλωσόρισε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και την υπουργό Άμυνας Ραντμίλα Γιανκόφσκα στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ.

Οι εργασίες για τη διαδικασία ένταξης ξεκίνησαν τον Ιούλιο μετά την πρόσκληση των Συμμάχων στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς τόνισε ότι «μόλις ολοκληρωθούν όλες οι συνταγματικές αλλαγές για το νέο όνομα, μπορούμε να υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης». Υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια «ιστορική ευκαιρία» και προέτρεψε όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να εργαστούν εποικοδομητικά και υπεύθυνα για να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία.

AP Photo