ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπολίτευση και με τους νεκρούς μετανάστες

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπολίτευση και με τους νεκρούς μετανάστες

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως ευθύνεται για τους νεκρούς μετανάστες και τα ναυάγια, ρίχνοντας νερό στο μύλο της Τουρκίας και εμμένοντας σε μια αντιπολιτευτική λογική όπως αυτή για την πανδημία. Σε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου γίνεται λόγος για «εγκληματική ανευθυνότητα» και «αποτυχία διαχείρισης του μεταναστευτικού». Η απάντηση Μηταράκη.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ τα δύο ναυάγια με πρόσφυγες «καταδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί το προσφυγικό» ενώ παράλληλα γίνεται λόγο ότι «στην κυβέρνηση παίζουν με ζωές ανθρώπων καθημερινά» παραπέμποντας εμμέσως πλήν σαφώς και στους νεκρούς από την πανδημία, θέμα το οποίο η Κουμουνδούρου έχει μετατρέψει σε κεντρική πολιτική γραμμή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως συνεχίζει σημειώνοντας πως στην Κυβέρνηση «προσποιούνται, δε, ότι ένα θέμα παγκοσμίων διαστάσεων το έλυσαν μόνοι τους» και προσθέτει πως «Η ανευθυνότητά τους, και σε αυτό το ζήτημα, είναι εγκληματική».

«Κάνουν τα πάντα προς άγρα ψήφου και ικανοποίησης της ακροδεξιάς» υποστηρίζει για να επισημάνει πως «η αλήθεια όμως είναι πως στο Αιγαίο Πέλαγος η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει στους διακινητές να κινούνται ανενόχλητοι με τα τραγικά αποτελέσματα που είδαμε αυτές τις ημέρες».

Και καταλήγει «Καλούμε την κυβέρνηση να επιστρέψει στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου διεκδικώντας μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο αυτό, να επιδείξει τον αυτονόητο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και να σταματήσει επιτέλους να εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς με την απάνθρωπη πολιτική της».

Η απάντηση Μηταράκη

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκης, υπογραμμίζοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αναπολεί απροκάλυπτα τις μεταναστευτικές ροές του 2015-19, τότε που η πολιτική των “ανοιχτών συνόρων” είχε μετατρέψει το Αιγαίο σε απέραντο τάφο. Αυτό δε θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί»

Προσθέτοντας πως  «η χώρα μας δεν μπορεί και δεν θα αποτελέσει ξανά την πύλη εισόδου προς την ΕΕ για τα κυκλώματα λαθροδιακίνησης» επισημαίνει ότι «απεναντίας, εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με σαφή και μετρήσιμα αποτελέσματα. Φέτος, είχαμε τις λιγότερες ροές εδώ και δέκα χρόνια και προχωρήσαμε σε αποσυμφόρηση των νησιών μας, αλλά και των δομών της ηπειρωτικής Ελλάδας».

Τέλος, τονίζει ότι  «συγχρόνως, ξεκάθαρα, παραμένει στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης ένα νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που, αφενός θα συμβάλει στην μείωση των ροών και αφετέρου θα προβλέπει σαφή αλληλεγγύη μέσω υποχρεωτικών μετεγκαταστάσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατ επανάληψη έχει επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό ως ζήτημα αντιιπολίτευσης έχει υιοθετήσει όσα λέγονται περί push backs θέσεις που εκφράζει και η Τουρκία καταγγέλλοντας την Ελλάδα την στιγμή που οι αρχές της γείτονας διευκολύνουν ή και παραροτρύνουν μετανάστες να κινηθούν προς τα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.