Σύρος πρόσφυγας αυτοανατινάχτηκε και τραυμάτισε 12 ανθρώπους στη Γερμανία

Σύρος πρόσφυγας αυτοανατινάχτηκε και τραυμάτισε 12 ανθρώπους στη Γερμανία

Νέο σοκ στην Γερμανία, στη σκιά της επίθεσης της Παρασκευής στο Μόναχο, και του αιματηρού περιστατικού που σημειώθηκε νωρίτερα χθες βράδυ στη Στουτγκάρδη.

27χρονος Σύρος πρόσφυγας ενεργοποίησε βόμβα που έφερε πάνω του σε εστιατόριο, έξω από ένα φεστιβάλ μουσικής το οποίο παρακολουθούσαν 2.500 άτομα στην πόλη Άνσμπαχ (στη Νυρεμβέργη), με αποτελεσμα να τραυματιστούν 12 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον βαυαρό υπουργό Εσωτερικών, ο δράστης είχε ζητήσει άσυλο πριν από ένα χρόνο. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο στόχος του ήταν να σκοτώσει ανθρώπους ή να αυτοκτονήσει καθότι είχε κάνει δυο φορές απόπειρα στο παρελθόν.


Νωρίτερα χθες ένας νεαρός άνδρας σκότωσε με ματσέτα μία έγκυο γυναίκα και τραυμάτισε άλλη μια γυναίκα και έναν άνδρα στην πόλη Ρόιτλιγκεν (κοντά στη Στουτγκάρδη).

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης είναι επίσης Σύρος πρόσφυγας 21ενος ετών, που είχε ζητήσει άσυλο στη χώρα. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βαυαρίας δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι σαφές εάν ο 27χρονος ήταν ή όχι ισλαμιστής.

Σημειώνεται ότι 4 επεισόδια βίας έχουν σημειωθεί στη Γερμανία μέσα σε μια εβδομάδα.

Πρόεδρος συνδικάτου Aστυνομίας της Bαυαρίας: Να αποδείξουμε ότι το κράτος είναι σε θέση να δρα

Είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλήσουμε για ισλαμικό υπόβαθρο μετά την βομβιστική επίθεση στο Άνσμπαχ της Βαυαρίας, είπε ο πρόεδρος του συνδικάτου της αστυνομίας της Βαυαρίας Πέτερ Σαλ μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / DLF). Θα μπορούσε όμως να πει κανείς ότι «ένα κύμα αυτοκτονιών σε δημόσιους χώρους» μας πλήττει και μόνο μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα πούμε εάν πρόκειται για ισλαμική τρομοκρατική επίθεση, τόνισε.

Οι πρόσφυγες θα πρέπει να ενημερωθούν για θέματα δημόσιας τάξης και θεμελιωδών δικαιωμάτων στη Γερμανία. Επιπλέον είναι αναγκαία η συνεπέστερη ποινική δίωξη. Θα έπρεπε επίσης «να παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή της ποινής», θα πρέπει να αποδείξουμε ότι υπάρχουν συνέπειες και ότι το κράτος είναι ισχυρό και είναι σε θέση να ι δρα, συμπλήρωσε ο Γερμανός συνδικαλιστής.

Τη συζήτηση για πιο αυστηρούς νόμους εμπορίας όπλων στη Γερμανία ο Σαλ την θεωρεί "επιφανειακή". Ο δράστης του Μονάχου προμηθεύτηκε το όπλο μέσω του darknet από το εξωτερικό. Σε αυτό το θέμα δεν βοηθούν ούτε οι καλύτεροι νόμοι στη Γερμανία, όπως είπε.

Την εμπλοκή του στρατού σε εσωτερικά θέματα το συνδικάτο της αστυνομίας την απορρίπτει. Πρόκειται για έναν επικίνδυνο δρόμο: Ένας στρατιώτης εκπαιδεύεται να «εξουδετερώνει κάποιον όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά», δηλαδή να πυροβολεί. Αντίθετα η αστυνομία θεωρεί το πυροβόλο όπλο ως το τελευταίο μέσον, τόνισε ο Σαλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr