Συζήτηση στην ευρωβουλή για αποζημιώσεις σε νησιά του Αιγαίου λόγω προσφυγικού

Συζήτηση στην ευρωβουλή για αποζημιώσεις σε νησιά του Αιγαίου λόγω προσφυγικού

Παρότι ο Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δίνει προθεσμία έξι εβδομάδων στην Κομισιόν για να απαντήσει σε ερώτηση του Ν. Χουντή για αποζημιώσεις στα νησιά του Αιγαίου εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, έχουν περάσει 6 μήνες και η Κομισιόν "κάνει πως δεν καταλαβαίνει"». Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας με αφορμή την πάροδο του εν λόγω διαστήματος από την ερώτηση του ευρωβουλευτή του.

Ο Ν. Χουντής μετά την κατάθεση και υπερψήφιση τροπολογίας για την επαναφορά ειδικών ρυθμίσεων του ΦΠΑ σε ελληνικά νησιά που έχουν πληγεί από την κρίση, επαναφέρει στην ευρωβουλή και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Ελευθεριών το ζήτημα των αποζημιώσεων για τα νησιά του Αιγίου εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ «σε ερώτησή του το Σεπτέμβριο (29-09-2015, E-013221/2015) παρέθετε επίσημα στοιχεία για τις οικονομικές επιπτώσεις στα βεβαρυμμένα από την προσφυγική κρίση νησιά του Αιγαίου (Κω, Λέσβο, Χίο και Σάμο) λόγω και της απαίτησης καταγραφής των προσφύγων και της δημιουργίας hotspots. Στην ερώτησή του τόνιζε ιδιαίτερα τις απώλειες από ακυρώσεις πτήσεων, από συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, από μείωση κρατήσεων για την τρέχουσα και την επόμενη τουριστική περίοδο και γενικά απώλειες πολλών εκατομμυρίων στον κύκλο εργασιών της τουριστικής βιομηχανίας. Καταλήγοντας ζητούσε να πληροφορηθεί αν θα ληφθούν συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα ανακούφισης από την ΕΕ σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση».

Επειδή παρήλθε το διάστημα των έξι εβδομάδων, η ΛΑΕ αναφέρει ότι «ο ευρωβουλευτής μπορεί να αιτηθεί τη συζήτηση της ερώτησής του σε ανάλογη Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσία της Κομισιόν. Βάσει της διαδικασίας αυτής, η αρμόδια Επιτροπή Ελευθεριών του Ευρ. Κοινοβουλίου έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα του Ν. Χουντή, εγγράφοντας την ερώτησή του σε προσεχή συνεδρίασή της και αναγκάζοντας την Κομισιόν να παρευρεθεί στη συζήτηση»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ