Τ. Βίζερ: «Υπήρχε σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»

Τ. Βίζερ: «Υπήρχε σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»

«Το κουτί το έχω στη Βιέννη, δεν το έχω πετάξει», ήταν η απάντηση του Τόμας Βίζερ στο ερώτημα αν ο Β. Σόιμπλε είχε όντως Plan B ή μπλόφαρε σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2015. Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Τελευταία Μπλόφα» των Ελ. Βαρβιτσιώτη και Β. Δενδρινού, ο κ. Βίζερ σημείωσε πως η Ελλάδα βρέθηκε δύο φορές στο χείλος της εξόδου από το ευρώ, ενώ υποστήριξε πως η τότε κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία ανέφερε πως επιθυμούσε την αποχώρηση από την Ευρωζώνη.

«Αν είχαν πάει διαφορετικά τα πράγματα στο τέλος του 2014, αρχές του 2015, το ελληνικό ΑΕΠ αυτή τη στιγμή θα ήταν 20-25% υψηλότερα απ ότι είναι τώρα,» σημείωσε ο Τόμας Βίζερ.

Σύμφωνα με τον κ. Βίζερ, η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο χείλος της εξόδου δύο φορές, το 2012 και το 2015 και τα σχέδια ήταν έτοιμα και μάλιστα πολύ λεπτομερή, καθώς περιελάμβαναν ακόμα και το πώς έβγαιναν οι τουρίστες από τη χώρα.

«Το 2012 φοβόμασταν ένα ατύχημα, από μία λάθος πολιτική επιλογή. Ήταν σίγουρο όμως ότι η κυβέρνηση ήθελε να μείνει στο ευρώ. [...] Το 2015 είχαμε την ακριβώς αντίθετη κατάσταση. Είχαμε μια κυβέρνηση που δεν ήθελε να μείνει στην ευρωζώνη και έλεγε συνέχεια θα φύγω.»

Ο κ. Βίζερ επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι διαφορετική όσον αφορά τον τρόπο που είναι δομημένη η κοινωνία. «Υπάρχει λίγη Ελλάδα μέσα στον καθένα από εμάς, συνηθίζω να λέω,» σημείωσε. «Δεν έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση γιατί φτάσαμε ως εδώ, τι έκανε η χώρα λάθος. «Αν δε γίνει αυτό, δε μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε κάθαρση».

Ερωτώμενος για το εάν τελικά ο κ. Σόιμπλε είχε όντως σχέδιο Β'' ή μπλόφαρε, είπε χαρακτηριστικά «Το κουτί το έχω στη Βιέννη, δεν το έχω πετάξει.»