T. Erdogan: Ο Κεμάλ θα ψήφιζε «ναι» στο δημοψήφισμα

T. Erdogan: Ο Κεμάλ θα ψήφιζε «ναι» στο δημοψήφισμα

Το πρωτοσέλιδο της Bild, σύμφωνα με το οποίο «ο Κεμάλ Ατατούρκ θα έλεγε όχι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της χώρας Recep Tayyip Erdogan αλλά και του υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu. 

Ειδικότερα, αντιδρώντας στη γερμανική εφημερίδα ο Erdogan, μιλώντας σε παράλληλη συνέντευξη στα κανάλια ShowTV, HaberTurk TV και Bloomberg, δήλωσε ότι αν ζούσε ο Ατατούρκ θα έλεγε «ναι» στο δημοψήφισμα που θέλει να αυξήσει τις εξουσίες του Erdogan για τον απλούστατο λόγο ότι «ζούσε σε ένα κράτος το οποίο θέλουμε να επαναφέρουμε»!

«Αν ανασταινόταν ο Κεμάλ Ατατούρκ, θα ψήφιζε "ναι" στο δημοψήφισμα ακριβώς γιατί ζούσε σε παρόμοιο σύστημα και έκανε αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Γιατί; Επειδή δεν τα πήγαινε καλά ούτε με το συνεργάτη του, Ισμέτ Ινονού» είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο M. Cavusoglu επέκρινε με πιο ήπια σχόλια το δημοσίευμα της Bild. «Η Ευρώπη ξέμεινε από υλικό και τώρα ζει από τον Ατατούρκ», δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ από την Αττάλεια.

«Υπάρχουν και σε μας τέτοιοι, που ζουν από τον Ατατούρκ. Αν τους ρωτήσεις για τις αρχές του Ατατούρκ δεν μπορούν να σου πουν», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Cavusoglu.