T. Ερντογάν: Θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400 αν χρειαστεί

T. Ερντογάν: Θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400 αν χρειαστεί

Να διασκεδάσει τις πληροφoρίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και θέλουν την Τουρκία να μην παραλαμβάνει τελικά τους ρωσικούς πυραύλους S-400 θέλησε ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θα αποκτήσει και αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει τους πυραύλους.

«Δεν θα αγοράσουμε τους S-400 απλά και μόνο για να τους βάλουμε σε μια αποθήκη. Θα τους χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί. Πρόκειται για ένα αμυντικό σύστημα. Τι να το κάνουμε αν δεν χρησιμοποιήσουμε αυτό το αμυντικό σύστημα; Θα εξαρτηθούμε και πάλι από τις ΗΠΑ; Όταν ζητάμε εδώ και χρόνια συστήματα από αυτούς, η απάντηση που μας δίνεται είναι: Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν το επιτρέπει. Κουραστήκαμε με αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας κοινής ζωντανής μετάδοσης από ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια στην Κωνσταντινούπολη.

Και συνέχισε λέγοντας: «Η Ρωσία ανταποκρίθηκε στην προσφορά μας με μια δική της πολύ δελεαστική προσφορά. Πρότειναν ακόμα και συμπαραγωγή του συστήματος. Και όσον αφορά το δάνειο για την απόκτηση του συστήματος, μας έχουν προσφέρει αρκετά καλούς όρους. Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε τη συγκεκριμένη διαδικασία».

Η απόκτηση των S-400 είναι ένα ακόμη αγκάθι στις ήδη πολύ κακές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, με τους Αμερικανούς να φοβούνται ότι αν οι S-400 συνυπηρετήσουν με το αεροσκάφος F-35 πιθανότατα θα αποκαλύψουν τρωτά σημεία στη stealth διαμόρφωσή του.

Για τον συγκεκριμένο λόγο η παράδοση των ήδη παραγγελθέντων από την Άγκυρα F-35 δεν είναι σίγουρο ότι θα υλοποιηθεί.

Φωτογραφία: APImages