Τα 3 «κλειδιά» για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων-Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Τα 3 «κλειδιά» για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων-Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Λίγα 24ωρα προτού χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στις σχολικές τάξεις τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί ραγδαία τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα όπως άλλωστε ισχύει και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Μόνο τον Αύγουστο στην Ελλάδα καταγράφηκαν 20.000 κρούσματα σε παιδιά και εφήβους, την ώρα που τα νέα ευρήματα που μας έρχονται από τις ΗΠΑ φανερώνουν ότι έχουν 10πλασιαστεί οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Αύγουστο του 2021, λόγω της επικράτησης της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, όπως εξηγεί η καθηγήτρια παιδιατρικής - λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, διευκρινίζοντας πως οι μη εμβολιασμένοι έφηβοι διατρέχουν 10πλασιο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία αν κολλήσουν κορονοϊό.

Με αυτά τα δυσοίωνα στοιχεία και με δεδομένο ότι το ποσοστό εμβολιασμού των μαθητών παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό καθώς έχουν εμβολιαστεί μόλις 110.000 παιδιά κι έφηβοι ηλικίας 12-17 ετών σε σύνολο 1,5 εκατ. μαθητών, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε αυξημένα κρούσματα στη μαθητική κοινότητα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπως επισημαίνει στο Liberal.gr ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής.

Για να αντιμετωπιστεί ο ορατός κίνδυνος της αυξημένης διασποράς (όχι μόνο μέσα στην τάξη αλλά και στο σπίτι, στον οικογενειακό κύκλο των μαθητών, στους οικείους τους και στους ευπαθείς συγγενείς) και να διασφαλιστεί πως δεν θα διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και πως τα παιδιά δεν θα χρειαστεί να στερηθούν ξανά το σχολικό τους περιβάλλον, τις παρέες τους και όλες τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, δεν αρκεί ο παράγοντας - κλειδί των εμβολιασμών, οπότε ενεργοποιείται και ένας δεύτερος, το εκτεταμένο testing με συστηματικούς και επιπλέον ελέγχους.
 

Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Παρασκευής, οι συστηματικοί έλεγχοι στηρίζονται στη συνεργασία γονέων και παιδιών, μαζί με την τήρηση των μέτρων προστασίας και τους εμβολιασμούς είναι οι τρεις παράγοντες - κλειδιά που θα διασφαλίσουν την ομαλή εξέλιξη της σχολικής χρονιάς

Ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας για τα παιδιά του Δημοτικού


Ειδικά για τα παιδιά του δημοτικού, ηλικίας κάτω των 12 ετών εκεί όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού ο αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής στέλνει ηχηρό μήνυμα στους γονείς ότι πρέπει να είναι όλοι πολύ σχολαστικοί με τα μέτρα προστασίας και τα παιδιά πρέπει να κάνουν ανελλιπώς τα self-test και τους επιπλέον εργαστηριακούς ελέγχους (rapid tests) που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα - εφόσον χρειαστεί, σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη - ώστε θα εντοπιστούν έγκαιρα τα θετικά στον κορονοϊό παιδιά, να απομονωθούν και να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης.

Εκτεταμένοι έλεγχοι και με rapid tests ώστε να μην κλείσουν οι τάξεις


Ο αναπληρωτής καθηγητής Δ. Παρασκευής εξηγεί ποιες είναι οι ισοδύναμες διαδικασίες με ανοιχτά και αντίστοιχα κλειστά σχολεία για να αποφευχθούν οι συρροές κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα. «Αν για παράδειγμα είχαμε πέντε κρούσματα σε μια τάξη και την βάζαμε σε καραντίνα (λόγω υποψίας μετάδοσης και συρροής κρουσμάτων) για να διακόψουμε τη διασπορά κλείνοντας την τάξη, το ισοδύναμο αυτής της διαδικασίας με το σχολείο να παραμένει ανοιχτό είναι να βρούμε με συστηματικό έλεγχο αυτά τα πέντε κρούσματα και να τα απομονώσουμε» επισημαίνει ο ειδικός.

Τα μηνύματα λοιπόν των επιστημόνων είναι δύο: Το πρώτο αφορά την τήρηση των κανόνων προστασίας από όλο το μαθητικό και τον εκπαιδευτικό πληθυσμό και το δεύτερο αφορά το εκτεταμένο testing, που πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία συνέταξε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Τι ισχύει για τη διαχείριση κρουσμάτων στα σχολεία


Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει για τα τεστ. Καταρχάς ο εκπαιδευτικός για να μπει στην τάξη πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή να υποβάλλεται σε δύο rapid test την εβδομάδα. Οι μαθητές θα προσέρχονται στην τάξη με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης στις ηλικίες που συστήνεται ο εμβολιασμός ή με τη διενέργεια δύο self-test την εβδομάδα τα οποία θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Εξαίρεση σε αυτό τον γενικό κανόνα αποτελεί η πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς στην οποία το πρώτο τεστ πρέπει να γίνει τη Δευτέρα 13/9 κι όχι την Τρίτη 14/9.

Τώρα σε περίπτωση που καταγραφεί κρούσμα στην τάξη, το κρούσμα θα απομονώνεται στο σπίτι του για 10 μέρες και τα παιδιά τα οποία είναι «κοντινές» επαφές (δηλαδή τα παιδιά που κάθονται σε απόσταση ενάμιση μέτρου στο μπροστά και το πίσω και το διπλανό θρανίο και όσα έπαιξαν μαζί του στο διάλειμμα) θα πρέπει να κάνουν - αν είναι ανεμβολίαστα - δύο rapid test και επιπλέον κάθε μέρα για ένα 7ημερο self-test. Το πρώτο rapid test γίνεται την πρώτη μέρα μετά την γνωστοποίηση του κρούσματος και το 2ο rapid test γίνεται στο τέλος του 7ημέρου

Αν τα παιδιά - στενές επαφές - είναι εμβολιασμένα, θα πρέπει να κάνουν δύο self-test, το 1ο την πρώτη ημέρα από την γνωστοποίηση του κρούσματος και το 2ο την 7η ημέρα και στο μεταξύ κάθε μέρα από ένα επιπλέον self-test. Όποιο παιδί βρεθεί θετικό από αυτούς τους ελέγχους απομονώνεται στο σπίτι του για 10 μέρες. Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο για να γυρίσει ένας μαθητής στο σχολείο θα πρέπει να είναι δύο μέρες απύρετος και να έχουν υποχωρήσει όλα τα συμπτώματα της covid λοίμωξης (πονοκέφαλος, βήχας, πονόλαιμος, ατονία, μυικοί πόνοι, ρίγη, κούραση), όπως διευκρινίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Δ. Παρασκευής.

Η τάξη θα κλείνει μόνο αν βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό οι μισοί μαθητές συν ένας, δηλαδή για τμήμα των 20 μαθητών, η τάξη τους θα κλείνει με 11 κρούσματα και μόνο αν χρειαστεί να κλείσει η τάξη θα υπάρξει η εναλλακτική της τηλεκπαίδευσης, όπως έχει ξεκαθαρίσει η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.