Τα Δυτικά Βαλκάνια διχάζουν την Ε.Ε.

Τα Δυτικά Βαλκάνια διχάζουν την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει αυστηρότερες προϋποθέσεις για να γίνουν μέλη της χώρες των δυτικών Βαλκανίων και σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι 6 βαλκανικά κράτη θα πρέπει να εφαρμόσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις προτού τους επιτραπεί η είσοδος στην ένωση.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται ανήσυχη για την αυξανόμενη ρωσική και κινεζική επιρροή στα Βαλκάνια και γι'' αυτό ξεκινά μια νέα εκστρατεία ενσωμάτωσης, δίνοντας στη Σερβία και το Μαυροβούνιο ως χρονολογία εισόδου το έτος 2025 αλλά με αβεβαιότητα.

Ωστόσο, πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένουν επιφυλακτικά στο ενδεχόμενο να αφήσουν μια περιοχή να εισέλθει, τη στιγμή που αυτή βρίσκεται στιγματισμένη από ταραχές και πολέμους που διεξήχθησαν τη δεκαετία του 1990, όπως επίσης και μαστίζεται από ανομία.

Αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις, υποστηρίζουν ότι αυτές οι υποψήφιες χώρες, δηλαδή τα Σκόπια, η Αλβανία το Κόσοβο και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη οφείλουν να βελτιώσουν τα δημοκρατικά τους διαπιστευτήρια και να εκριζώσουν τη διαφθορά καθώς και το οργανωμένο έγκλημα.

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της Ε.Ε., Johannes Hahn, σε συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ομολόγους τους δυτικών βαλκανικών κρατών στη Βουλγρία, πως «όλοι συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν όροι που πρέπει να τηρηθούν, ότι η ποιότητα προηγείται της ταχύτητας, ότι η στρατηγική δεν είναι να απαλλαχθεί κανείς από τους όρους που έχουν τεθεί».

Σημειώνεται ότι η Γερμανία, προεξάρχουσα των σκεπτικιστών, τονίζει πως είναι συνεχιζόμενα τα προβλήματα διαφθοράς και ανομίας σε χώρες που έχουν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2004 και έπειτα και συμπεριλαμβάνει σε αυτές την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Εδαφικές διαφορές είναι άλλος ένας λόγος που δυσκολεύει η διαδικασία εισόδου, με τη Σερβία και κάποια άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. να αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου ενώ επισημαίνεται ότι τα Σκόπια είναι ακόμα σε κατάσταση αδιεξόδου για το ονοματολογικό ζήτημα με τη γείτονα στα νότια, Ελλάδα.

Ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Nikola Dimitrov τόνισε ότι ελπίζει οι πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες να οδηγήσουν σε έναν συμβιβασμό Ελλάδα και Σκόπια, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, ώστε να σταματήσει η Ελλάδα να μπλοκάρει την αίτηση εισόδου των Σκοπίων. Ο Dimitrov υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η χρήση του ονόματος "Μακεδονία", υπονοεί μια εδαφική διεκδίκηση της βόρειας ελληνικής επαρχίας με το ίδιο όνομα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να υπάρξει μια πολιτική απόφαση τον προσεχή Ιούνιο», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων.

Ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ditmir Bushati, σημείωσε ότι η περιοχή των Βαλκανίων χρειάζεται χρήματα της Ε.Ε. για ανάπτυξη και όχι μόνο συμβουλές για ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.