Τα εθνικά τους νομίσματα θα χρησιμοποιούν στις εμπορικές συναλλαγές Τουρκία και Ιράν

Τα εθνικά τους νομίσματα θα χρησιμοποιούν στις εμπορικές συναλλαγές Τουρκία και Ιράν

Τουρκία και Ιράν αποφάσισαν να χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, σε μια προσπάθεια να απεξαρτηθούν από το δολάριο, αλλά και να περιορίσουν τους κινδύνους που απορρέουν από τις αλλαγές στις διεθνείς ισοτιμίες.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τους προέδρους των δύο χωρών, Hassan Rouhani και Tayip Erdogan, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του δεύτερου στην Τεχεράνη. Παράλληλα, οι δύο πρόεδροι δεσμεύτηκαν να αυξήσουν την αξία των διμερών εμπορικών συναλλαγών από τα 10 δισ. δολάρια που είναι σήμερα στα 30 δις. 

Επίσης, όπως δήλωσε ο Rouhani, οι δύο συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα λειτουργούν πλέον σε 24ωρη βάση, κάτι που θα συμβαίνει και με την τρίτη διάβαση, όταν ολοκληρωθεί. 

Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν ακόμη πιο κοντά την Άγκυρα και την Τεχεράνη, που ήδη ακολουθούν κοινή γραμμή το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τη Συρία και το Ιράκ, σε συντονισμό και με τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι οι τρεις χώρες έχουν συμφωνήσει και προχωρούν στην εγκαθίδρυση ασφαλών ζωνών στη Συρία, ενώ Τουρκία και Ιράν έχουν καταδικάσει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια ανακήρυξης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο Ιράκ, απειλώντας ακόμη και με ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Φωτογραφία από Wikimedia Commons

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς