Τα χρονοδιαγράμματα για τους εμβολιασμούς

Τα χρονοδιαγράμματα για τους εμβολιασμούς

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εκκίνηση της διαδικασίας του εθνικού εμβολιασμού κατά της covid-19, με το κυβερνητικό επιτελείο να διαμορφώνει τις τελευταίες λεπτομέρειες για την υλοποίηση του σχεδίου για τους μαζικούς εμβολιασμούς.

Αφετηρία για τον εμβολιασμό που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στις χώρες της ΕΕ αποτελεί η 22η Δεκεμβρίου, όταν και αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σηματοδοτώντας την έναρξη της διανομής του στα κράτη.

Εφόσον δοθεί η έγκριση, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα υλοποιηθεί με το εξής χρονοδιάγραμμα:

- Στις 26 Δεκεμβρίου θα φτάσουν οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου

- Στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η πρώτη φάση του εμβολιασμού σε 5 Νοσοκομεία Αναφοράς στην Αθήνα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ο «Ευαγγελισμός», το «Σωτηρία», το «Αττικόν», το «Θριάσιο» και το «Ασκληπιείο», και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη.

- Στις 15 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η πρώτης φάση του εμβολιασμού.

Όπως δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος μέχρι τον Μάρτιο θα έχει εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός πολιτών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε σήμερα για την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών ότι θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, «πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων. 

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι συμπολίτες μας άνω των 65, πρόσθεσε, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Στην Θεσσαλονίκη τα πρώτα ψυγεία για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Την ίδια ώρα, τα πρώτα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης όπου θα φυλάσσονται τα εμβόλια κατά του κορονοϊού βρίσκονται ήδη στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης.

O γ.γ.  του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥ.ΦΑ) Σπύρος Νικολαΐδης επισήμανε πως «είναι ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, ιαπωνικής κατασκευής, φτάνουν στους -80 βαθμούς Κελσίου. Διαθέτουν οθόνη καταγραφής θερμοκρασίας και θα τηρηθούν όλα πρωτόκολλα παραλαβής, αποθήκευσης και παράδοσης. Υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας ενώ περιμένουμε ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τα πρώτα εμβόλια της Pfizer».

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι «αρχικά έφτασαν τα δύο ψυγεία που θα φυλάσσονται τα εμβόλια κατά της πανδημίας, ενώ περιμένουμε και ένα τρίτο τις επόμενες ημέρες. Συμμετέχουμε και εμείς σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Υγείας».

Αναφερόμενος στις δυνατότητες φύλαξης των ψυγείων βαθιάς κατάψυξης, είπε ότι «περίπου 15.000 φιαλίδια θα αποθηκεύονται σε κάθε ψυγείο. Κάθε φιαλίδιο περιέχει πέντε δόσεις εμβολίων, άρα η δυνατότητα τους φτάνει να αποθηκεύουν έως 80.000 εμβόλια».