Τα κρούσματα της Όμικρον διπλασιάζονται κάθε 2 με 3 ημέρες
Θεοδωρίδου

Τα κρούσματα της Όμικρον διπλασιάζονται κάθε 2 με 3 ημέρες

Η παραλλαγή Όμικρον έχει αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα ανά 2-3 ημέρες, ενώ στη μετάδοση μετέχουν και οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι ωστόσο νοσούν ηπιότερα, τόνισε η Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την ίδια άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης και επομένως η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει, καλώντας τους να εμβολιαστούν. 

Όπως ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου τα δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον παραμένουν περιορισμένα από τη Νότια Αφρική, ωστόσο καταγράφεται μεγαλύτερη διάδοση των κρουσμάτων σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και μικρότερη θνητότητα. «Η θνητότητα της Όμικρον είναι στο 6,6%, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 17% που είναι η θνητότητα για τις προηγούμενες μεταλλάξεις.», πρόσθεσε.  

Τα άτομα που εισάγονται στο Νοσοκομείο είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και η θνητότητα μικρή σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Ερωτηματικό μπαίνει αν αυτά θα ισχύσουν για τα κράτη της Ευρώπης, καθώς δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει ο ιός σε μεγαλύτερα των 50 ετών άτομα.

Όσον αφορά τις παρενέργειες ανέφερε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC από τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνεται επίσημα η ασφάλεια των εμβολίων για τα παιδιά. Όπως σημείωσε, μέχρι 10 Δεκεμβρίου στην Αμερική είχαν χορηγηθεί περισσότερες από 7 εκατ. δόσεις εμβολίων. Καταγράφηκαν 3233 αναφορές, το 97% μη σοβαρές. Οι συνηθέστερες παρενέργειες ήταν πόνος, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία, μυαλγία. Οκτώ περιπτώσεις καταγράφηκαν με μυοκαρδία, με συμπτώματα ήπια και που υποχώρησαν γρήγορα.

Αναφερόμενη στην ικανότητα της Όμικρον να διαφεύγει από τα αντισώματα που δημιουργούν από τα εμβόλια η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των ερευνών συγκλίνων στο ότι στις 25 εβδομάδες, δηλαδή στο εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Όμικρον είναι 35% έναντι 64% για τη Δέλτα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, φαίνεται ότι αυτή η αναμνηστική, όπως ονομάζεται, δόση είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 76% όσον αφορά τη βαριά νόσηση. Η τρίτη δόση είναι 90% αποτελεσματική όσον αφορά το ίδιο στοιχείο αλλά και τις νοσηλείες που οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα, πρόσθεσε.

Όμως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν πολύ περισσότερο, διευκρίνισε και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μεγαλύτερη προσέλευση των πολιτών για την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης. Σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, συμπλήρωσε.

Ο Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους παρουσίασε τα στοιχεία για τα ποσοστά εμβολιασμών του πληθυσμού λέγοντας ότι το 70% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει τη μία δόση στη χώρα μας. Περίπου 67,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Στα παιδιά, πληροφόρησε ότι έχουν κλείσει ραντεβού 40.000 και πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί, ενώ τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί πάνω από 500.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.

«Για την τρίτη δόση, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 500.000 εμβολιασμοί, ενώ για τους άνω των 60 ετών έχει ανοσοποιηθεί το 88%», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους η δόση εμβολίου σε όσους νοσήσει πρέπει να γίνεται στους τρεις μήνες, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και νωρίτερα, κάτι που συστήνεται και σε άλλες χώρες. 

Ερωτηθείς για το εμβόλιο J&J και το πότε θα πρέπει να γίνεται η αναμνηστική δόση, o κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε πως την Τετάρτη αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις, ωστόσο – όπως είπε – αναμένεται να ισχύει για 3 μήνες συν ένα ακόμα  σε αντιστοιχία με τους 6 και ένας μήνες των υπόλοιπων εμβολίων.